
Gluténmentes kávés piskótatekercs
Hozzávalók
6-8 adag- A piskótához:
- 4 dkg vaj
- 6 nagy tojás
- 19 dkg kristálycukor
- 3 dkg cirokliszt
- 11 dkg fehér rizsliszt
- 4 dkg burgonyakeményítő
- 5 dkg gluténmentes cukrozatlan kakaópor
- 1 nagy csipet só
- 2 evőkanál erős feketekávé
- A krémhez:
- 15 dkg puha vaj
- 2 evőkanál gluténmentes cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál erős feketekávé
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt.
A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni.
A tojásokat és a cukrot robotgéppel kb. 10 perc alatt habosra verjük. Ne sajnáljuk rá az időt, ettől lesz könnyű és levegős a piskótánk. Akkor jó, ha a habverő karjáról lecsurgó tojáshabbal kis köröket tudunk rajzolni a tálban lévő tojáshab tetejére.
Közben egy tálban a liszteket, a keményítőt, a kakaóport és a sót összeszitáljuk.
A lisztkeverék felét rászitáljuk a tojáshabra, és fakanállal nyolcasokat írva beleforgatjuk. Amikor majdnem tökéletesen elkeveredett, rászórjuk a többi lisztet is, és óvatosan beleforgatjuk.
Az olvasztott vajat a lisztes tojáshabra öntjük úgy, hogy igyekezzünk körben, a tál szélére csorgatni, a közepét hagyjuk ki. Ugyanígy teszünk a kávéval is, és óvatosan beleforgatjuk.
A masszát a sütőpapírra öntjük, egy hosszúkás kenőkéssel szabályos téglalapra simítjuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintett sütőpapírra borítjuk, és papírostul feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
A krém összes hozzávalóját robotgépben alaposan habosítjuk, és a kihűlt piskótára kenjük. A tésztát újra feltekerjük – ezúttal sütőpapír nélkül –, és mielőtt felszeleteljük kb. 2 órán át állni hagyjuk.