
Gluténmentes hagyomány – juhtúrós puliszka
Hozzávalók
- 30 dkg kukoricadara
- 25 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés
Már felnőtt voltam, amikor először ettem puliszkát, pedig sokat hallottam a keleti megyékből származó felmenők által emlegetni. Hogy az milyen finom, milyen tápláló, és a szűkösebb időkben mellette szólt az is, hogy nem került sokba. Az, hogy nem tartalmaz glutént, valahogy sosem került szóba, de jó tudni, ha valakinek ez fontos szempont.
Annak ellenére, hogy elkerült gyerekkoromban, az első találkozásunkkor szoros barátság köttetett, mely kitart a mai napig. Én így szoktam készíteni:
Egy liter forró, sós vízbe szórom a kukoricadarát, és egy habverővel simára keverem. Lassú tűzön, folyamatos keverés közben sűrűre főzöm, vigyázva arra, hogy ha abbahagyom a keverést, lehúzzam a tűzről, mert alul odakap, de legalább felül kellemetlenül fröcsköl. Ha összeállt a massza, a megpirított szalonna zsírjából 1-2 evőkanálnyit keverek hozzá, majd egy szalonnazsírral kissé kikent alufóliára terítem kb. ujjnyi vastagon, és hagyom kissé hűlni. Ezt követően egyenletesen elkenem rajta a juhtúrót, és a két oldalát egymásra hajtom. A kisütött szalonnával és tejföllel tálalom.
