Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes hagyomány – juhtúrós puliszka

Annak ellenére, hogy elkerült gyerekkoromban, az első találkozásunkkor szoros barátság köttetett, mely kitart a mai napig.
2016. október 4.

Hozzávalók

  • 30 dkg kukoricadara
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg füstölt szalonna

Elkészítés

Már felnőtt voltam, amikor először ettem puliszkát, pedig sokat hallottam a keleti megyékből származó felmenők által emlegetni. Hogy az milyen finom, milyen tápláló, és a szűkösebb időkben mellette szólt az is, hogy nem került sokba. Az, hogy nem tartalmaz glutént, valahogy sosem került szóba, de jó tudni, ha valakinek ez fontos szempont.

Annak ellenére, hogy elkerült gyerekkoromban, az első találkozásunkkor szoros barátság köttetett, mely kitart a mai napig. Én így szoktam készíteni:

Egy liter forró, sós vízbe szórom a kukoricadarát, és egy habverővel simára keverem. Lassú tűzön, folyamatos keverés közben sűrűre főzöm, vigyázva arra, hogy ha abbahagyom a keverést, lehúzzam a tűzről, mert alul odakap, de legalább felül kellemetlenül fröcsköl. Ha összeállt a massza, a megpirított szalonna zsírjából 1-2 evőkanálnyit keverek hozzá, majd egy szalonnazsírral kissé kikent alufóliára terítem kb. ujjnyi vastagon, és hagyom kissé hűlni. Ezt követően egyenletesen elkenem rajta a juhtúrót, és a két oldalát egymásra hajtom. A kisütött szalonnával és tejföllel tálalom.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Gyors és egészséges partikaja, ami a belekevert cukkini nedvességtartalma miatt nem szárad ki, ezért akár előre elkészíthető, és langyos sütőben melegen tartható.
Lisztmentes krémes túrótorta (gluténmentes)

Lisztmentes krémes túrótorta (gluténmentes)

Meglepően gyorsan elkészíthető ez a lisztmentes, tehát gluténérzékenyeknek is kínálható krémes túrótorta.
Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Itt az ősz, ami egyet jelent a kápia paprika szezonjával. Ez a zöldség az, amit bármibe is tegyük, garantáltan fel fogja dobni az ételt. A kápiából érdemes ilyenkor betárazni: mikor szezonja van, általában dupla adagot veszek. Sütőben 220 fokon addig sütöm, amíg elkezd feketedni a héja. Ekkor kiveszem a sütőből és lefedve hagyom kb. negyed órán át hűlni, majd meghámozom. Ami nem kell, kifőzött befőttes üvegbe teszem és felöntöm annyi olajjal, ami ellepi. Természetesen nem csak a paprikát lehet felhasználni, az olajjal is ízesíthetünk később bármit, így érdemes jobb minőségűt választani.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!