
Gluténmentes céklás brownie
Nagyon szeretek különböző zöldségeket csempészni az édességekbe, majd az elégedett arcokat látva feltenni a nagy kérdést: szerintetek miből készült? Általában nagy csodálkozás követi a bejelentést, hogy bizony-bizony cukkinis, édesburgonyás vagy épp céklás a most fogyasztott sütemény. Ez a brownie is jó példa erre, intenzíven csokis finomság zöldségíz nélkül. A sütési időre érdemes odafigyelni: tovább sül, mint a hagyományos brownie-k, viszont ebben az esetben is érdemes akkor kikapni a sütőből, amikor a közepe még kissé krémes.
Hozzávalók
egy kb. 15*20 cm-es tepsihez- 3 közepes fej cékla
- 10 dkg vaj
- 10 dkg étcsoki
- 3 púpozott evőkanál kakaópor
- 3 nagyobb tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg kókuszreszelék + a tálaláshoz
Elkészítés
1. A megmosott céklákat hámozás nélkül, egészben, bő vízben puhára főzzük. Ezt követően megvárjuk, míg kihűlnek, majd mindet megpucoljuk, kimérünk belőlük 20 dkg-ot, amit pürésítünk.
2. Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat az étcsokival és a kakaóporral. Mikor kissé kihűlt, hozzákeverjük a céklapürét, az elhabart tojásokat, a cukrot és a kókuszreszeléket.
3. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, ha a külső kérge ropogós, de a belseje még éppen krémes. Kihűtjük, majd ezt követően szeleteljük és kókuszreszelékkel meghintve tálaljuk.
