Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Gesztenyekrémleves

Rozmaringos-fokhagymás krutonnal
2016. november 10.

Hozzávalók

  • Leveshez:
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 szárzeller
  • 1 fej mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 115 g shitake gomba, tönk eltávolítva, apróra vágva
  • ¼ csésze fehérbor vagy sherry
  • 680 g gesztenye, megsütve és megpucolva
  • ¼ teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 4 csésze alacsony sótartalmú zöldség alaplé
  • 1 ½ csésze tej vagy növényi tej
  • só és bors ízlés szerint
  • Hozzávalók a rozmaringos-fokhagymás kroutonhoz:
  • 4 csésze 1 cm-esre vágott kenyérkocka
  • 2-3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ½ teáskanál friss rozmaring, apróra vágva
  • 3-4 evőkanál olíva olaj
  • nagy csipet só

Elkészítés

Leves:

Közepes hőfokon olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a zellert, a hagymát és a fokhagymát, és pároljuk 2-3 percig. Keverjük hozzá a gombát, és főzzük további 3-5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a gesztenyét, az alaplevet, a bort és a fűszereket. Lassan forraljuk fel, és főzzük 20-30 percig, amíg a gesztenye megpuhul. Keverjük hozzá a tejet, és botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá még tejet vagy vizet, amíg elérjük a kívánt állagot. Sózzuk, borsozzuk, és kroutonnal tálaljuk.

Rozmaringos-fokhagymás krouton:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, majd egy rétegben terítsük szét egy peremes tepsiben. A középső sínen süssük 15-20 percig arany barnára, keverjük-rázzuk meg 5-6 percenként. Vegyük ki a sütőből, és azonnal tálaljuk. Ha marad belőle, lezárva, szobahőmérsékleten tároljuk.

 

Forrás: www.willcookforfriends.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos édesköménykrémleves

Narancsos édesköménykrémleves

Húsleves, zöldségleves, gulyásleves...Új, gyors, különleges, meleg őszi leves.
Káposztás bableves

Káposztás bableves

Tartalmas téli leves csülökkel, káposztával és babbal. Ha nagyon átfagyunk a karácsonyi vásárban, mindenképpen ilyet készítsünk! Utána viszont már ne tervezzünk több programot.
Fűszeres lencseleves

Fűszeres lencseleves

Lencseleves, ahogy még sosem etted! Édesköménnyel, sáfránnyal és narancshéjjal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.