Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Gesztenyehabos, fehércsokoládés profiterol

2016. szeptember 2.

Hozzávalók

4 személyre
  • Az égetett tésztához:
  • 100 g liszt
  • 100 ml víz
  • 100 ml zsiradék (ez lehet vaj, olaj, esetleg zsír.)
  • 3-3,5 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • A gesztenyehabhoz:
  • 100 g gesztenyemassza
  • 200 g habtejszín
  • 30-35 g porcukor (ízlés szerint több)
  • rumaroma, ízles szerint
  • A fehércsokoládés krémhez:
  • 100 g habtejszín
  • 200-220 g fehércsokoládé
  • 150-180 ml habtejszín

Elkészítés

Az égetett tészta:

A vizet, az olajat és a sót, cukrot feltesszük főni. Ha felforrt, egybe beleöntjük a lisztet és addig kavarjuk, míg egy labdává nem áll össze. Ha ez meg van, félrehúzzuk és egyesével beleütjük a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Itt nyugodtan használhatunk robotgépet is. Ha ezzel is meg vagyunk, beletesszük a masszát egy habzsákba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe, dió méretű halmokat nyomunk. Ne legyen túl közel egymáshoz, mert a sütés alatt nőni fognak! Az első ütemben, előmelegített sütőben, 210-220 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. A másodikban, visszavesszük a hőfokot 150-160 fokra, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját (egy konyharuha segítségével) és újabb 20 percig sütjük. Vigyázzunk, csak akkor nyithatjuk ki a sütő ajtaját, ha már a tésztának kérge van és stabil annyira, hogy ne essen össze! Addig ne vegyük le a hőfokot és ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ha megsültek, várunk pár percet míg kihűl, majd egy fakanál segítségével kilyukasztgatjuk a profiterol alját.

A gesztenyehab:

A porcukor és a habtejszín felét félre rakjuk, a másik felét összekeverjük a gesztenyemasszával és a rumaromával, robotgép segítségével. A maradék habtejszínt elkezdjük felverni, majd adagonként hozzáadjuk a maradék porcukrot és kemény habbá verjük. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a gesztenyemasszás krémünkbe.

Fehércsokoládé krém:

A csokoládét összetörjük kisebb darabokra és félretesszük egy tálkába. A 100 g habtejszínt vízgőz felett elkezdjük felmelegíteni, ha forr, levesszük és egyből ráöntjük a csokoládéra. Hagyjuk 1 percig állni, majd alaposan keverjük össze és tegyük félre kihűlni. A 150-180 ml habtejszínt verjük kemény habbá. Ha teljesen kihűlt a csokoládés alap, egy keveset kiveszünk a felvert habunkból és jól elkeverjük, “fellazítjuk” a krémünket. A maradék habot már óvatosan, fakanállal beleforgatjuk.

A desszert összeállítása:

Habzsák segítségével megtöltjük a kilyukasztgatott profiterolokat a gesztenyés habunkkal, majd rákanalazzuk, vagy meghempergetjük a fehércsokoládés krémbe.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gesztenyés tiramisu

Gesztenyés tiramisu

Egy újabb remek áltiramisu: valószínűleg senki sem fog reklamálni, hogy a babapiskótákat ezúttal kávé helyett rumba áztatjuk.
Francia gesztenyetorta

Francia gesztenyetorta

Könnyű elkészíteni, könnyű megenni.
Narancsos, gesztenyés tiramisu

Narancsos, gesztenyés tiramisu

A klasszikus olasz desszert, kicsit másképp. Narancs és kakaó is kerül a gesztenyés tiramisuba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!