Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Galette des Rois - Királyok lepénye

Most van a szezonja ennek a francia süteménynek, mely apró figurát rejteget. Az, aki a saját szelet süteményében megtalálja, felveheti a koronát. Ő lesz az est királya. Vízkereszt körül fogyasztják bármilyen alkalommal. Barátokkal, családi körben, iskolákban, óvodákban, sőt, sokszor a munkahelyen, irodákban is. Koronára fel
2016. január 6.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2 csomag friss leveles tészta vagy 500 g mélyhűtött
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj (és egy kevés a forma kikenéséhez)
  • 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1 sütésálló figura
  • opcionális: 1 evőkanál rum vagy narancsvirágvíz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy keverőtálba szórjuk a száraz alkotórszeket: a mandulaport, a por- és a vaníliás cukrot valamint a sót, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat. Dolgozzuk össze, adjuk hozzá a két tojást (ezt érdemes előtte eg kis tálban felverni). Ha ízesítésként használnánk rumot vagy narancsvirágvizet, azt is ebben a fázisban adjuk hozzá.
 
Ha mélyhűtött tésztával dolgozunk, akkor kiengedés után lisztezett felületen nyújtsuk ki, és két nagy korongot vágjuk ki belőle. Készíthetjük nagy tortaformában, ekkor igazítsuk ehhez a méretet. Sütőpapíros sütőlapon is dolgozhatunk, ekkor kb. 25 cm-s korongokkal kalkuláljunk. 
 
Vajazzunk ki a nagy tortaformát (vagy tegyünk sütőpapírt a sütőlapra) és helyezzük bele az elő korongot. Vízes ecsettel vagy ujjal nedvesítsük be a szélét és halmozzuk a közepére a mandulás tölteléket. Simítsuk el egyenletesen, és gondosan rejtsük el benne a figurát. 
 
Tegyük rá a második korongot, és dolgozzuk össze a szélét, hogy jól záródjon. Használhatunk villát is, vagy csavarjuk-csippentsük össze apránként a széleit. Kenjük meg a tetejét a felvert harmadik tojással és kedvünk szerinti mintát karcoljunk bele óvatosan, éles késsel. Vigyázzunk, ne lukadjon át a tészta.
 
Körülbelül 45 perc alatt sül aranybarnára.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Francia almás sütemény

Francia almás sütemény

Klasszikus, francia, almás tarte. Se több, se kevesebb.
Csokoládékrémes fatörzs

Csokoládékrémes fatörzs

A karácsonyi fatörzstorta a francia ünnepi asztal elmaradhatatlan desszertje. Valójában egy egyszerű piskótatekercs, amit kedvünk szerint díszíthetünk. Éljük ki fantáziánkat és rendezzünk téli jelenetet a tetejére. Elő a tortagyöngyökkel, használjunk kókuszreszeléket vagy szórócukrot a hóesés helyett, formázzunk marcipánfigurákat vagy csak húzgáljunk villával fakéregre emlékeztető csíkokat!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.