
Galette des Rois - Királyok lepénye
Most van a szezonja ennek a francia süteménynek, mely apró figurát rejteget. Az, aki a saját szelet süteményében megtalálja, felveheti a koronát. Ő lesz az est királya. Vízkereszt körül fogyasztják bármilyen alkalommal. Barátokkal, családi körben, iskolákban, óvodákban, sőt, sokszor a munkahelyen, irodákban is. Koronára fel
2016. január 6.
Hozzávalók
6-8 adag- 2 csomag friss leveles tészta vagy 500 g mélyhűtött
- 20 dkg őrölt mandula
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg olvasztott vaj (és egy kevés a forma kikenéséhez)
- 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
- 1 sütésálló figura
- opcionális: 1 evőkanál rum vagy narancsvirágvíz
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy keverőtálba szórjuk a száraz alkotórszeket: a mandulaport, a por- és a vaníliás cukrot valamint a sót, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat. Dolgozzuk össze, adjuk hozzá a két tojást (ezt érdemes előtte eg kis tálban felverni). Ha ízesítésként használnánk rumot vagy narancsvirágvizet, azt is ebben a fázisban adjuk hozzá.
Ha mélyhűtött tésztával dolgozunk, akkor kiengedés után lisztezett felületen nyújtsuk ki, és két nagy korongot vágjuk ki belőle. Készíthetjük nagy tortaformában, ekkor igazítsuk ehhez a méretet. Sütőpapíros sütőlapon is dolgozhatunk, ekkor kb. 25 cm-s korongokkal kalkuláljunk.
Vajazzunk ki a nagy tortaformát (vagy tegyünk sütőpapírt a sütőlapra) és helyezzük bele az elő korongot. Vízes ecsettel vagy ujjal nedvesítsük be a szélét és halmozzuk a közepére a mandulás tölteléket. Simítsuk el egyenletesen, és gondosan rejtsük el benne a figurát.
Tegyük rá a második korongot, és dolgozzuk össze a szélét, hogy jól záródjon. Használhatunk villát is, vagy csavarjuk-csippentsük össze apránként a széleit. Kenjük meg a tetejét a felvert harmadik tojással és kedvünk szerinti mintát karcoljunk bele óvatosan, éles késsel. Vigyázzunk, ne lukadjon át a tészta.
Körülbelül 45 perc alatt sül aranybarnára.
Megosztom barátaimmal