Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszeres szilvachutney

Tegyük el a nyarat Csigó Zita receptjével!
2016. augusztus 29.

Hozzávalók

1 közepes méretű üveghez
  • 2 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 fej lila hagyma
  • 1-2 kicsi csilipaprika
  • 1-1 nagy csipet só, őrölt fehér bors,
  • 1 nagy csipet őrölt római kömény
  • 2 csillagánizs
  • 1 fahéjrúd
  • 4 cm friss gyömbér
  • 2 teáskanál fehérborecet
  • 60 dkg szilva magozva mérve (lehet keményebb a gyümölcs, de semmiképpen se legyen túl savanykás)

Elkészítés

A chutney főzésben az a legjobb, hogy amíg puhul a lábasban a gyümölcs, magunk alakíthatjuk a pikánsságát, csípősségét. Érdemes mindig kevesebb fűszerrel kezdeni (főleg ha először készítjük), majd fokozatosan növelni a mennyiséget ízlésünk szerint.

 1. A kimagozott szilvákat felnegyedeljük. Egy közepes méretű lábasban felhevítjük az olívaolajat, megolvasztjuk a nádcukrot, majd megpároljuk rajta az aprított lila hagymát. Közben a csilit kimagozzuk, felkarikázzuk, és szintén hozzáadjuk.

szilvachutney1

 2. Rátesszük a szilvát, alaposan összeforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és római köménnyel, hozzáadjuk a csillagánizst és a fahéjrudat, valamint belereszeljük a megtisztított, lereszelt gyömbért.

 3. Összeforraljuk, majd alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jam állagú lesz a szilva. Ekkor ízlés szerint továbbfűszerezzük, hozzáadjuk a fehérborecetet, és további kb. 5 perc alatt készre főzzük. Mielőtt üvegbe töltenénk, eltávolítjuk a chutneyból a csillagánizst és a fahéjrudat.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Nagyon szilvás chutney

Nagyon szilvás chutney

Szilvamártás almával és chilivel! Készítsünk hozzá serpenyős karajt és jázmint rizst!
Mostarda, az aszalt gyümölcsös chutney

Mostarda, az aszalt gyümölcsös chutney

Sültek mellé ajánlott leginkább ez a pikáns, aszalt gyümölcsökkel teli, mustáros chutney. Ünnepi fogásokhoz kitűnő, de baráti grillezésekre akár magunkkal is vihetünk egy-egy üveggel.
Narancsos-édesköményes chutney

Narancsos-édesköményes chutney

Kirobbanóan gazdag ízű kombináció, egyszerre készítsünk belőle nagyobb mennyiséget, mivel nagyon gyorsan el fog fogyni. Csinos üvegekbe töltve ajándékozhatunk is belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.