Fűszeres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 40 dkg zsenge, reszelt sárgarépa
- gyömbér
- 2 narancs
- 1 l alaplé
- só
- bors
- Tálaláshoz:
- 1 csomag galambbegy saláta
- 1 marék tökmag
- 1 marék napraforgómag
Elkészítés
A felkarikázott újhagymát (a zöld leveleket ezúttal kihagyhatjuk) amit rögtön az elején megsózunk egy kevés vajon megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sárgarépát. Megvárjuk, hogy egy kicsit összeessen.
Hozzáfacsarjuk egy narancs levét, és belereszelünk ízlés szerinti mennyiségű gyömbért. Amikor a sárgarépa kiengedte magából a nedvességet, felöntjük az alaplével.
Barnított vajat készítünk: 10 dkg vajat egy kisebb edényben megolvasztunk, és megvárjuk míg habzani, majd barnulni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről és átöntjük egy hideg edénybe, nehogy megégjen.
A levest krémesre turmixoljuk, majd tovább kevergetve hozzácsorgatjuk a barnított vajat.
Galambbegy salátával és pirított magokkal tálaljuk.