
Fűszeres sárgaborsófasírt
Nagyon szeretem fasírtnak elkészíteni a sárgaborsót. Önmagában vagy valamilyen hús mellé is szuper, de ha több időm van, sütök mellé pitákat és wokos zöldségeket.
Hozzávalók
4 személyre- A fasírthoz (8 darabhoz):
- 15 dkg sárgaborsó
- só
- 2 evőkanál szezámolaj (vagy olívaolaj)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott teáskanál indiai fűszerkeverék
- 2 tojás
- kb. 5 dkg zsemlemorzsa
- A pitához (4 darabhoz):
- 25 dkg kenyérliszt
- fél zacskó instant élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- kb. 1,5 dl langyos víz
- A tálaláshoz:
- 40 dkg cukkini
- 2 kápiapaprika
- 1 teáskanál szezámolaj (vagy olívaolaj)
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg tejföl
- friss korianderzöld
Elkészítés
A sárgaborsót átmossuk, egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, ismét átöblítjük, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben egy evőkanál olajat felhevítünk egy serpenyőben, és a megtisztított, felaprított hagymákat megpároljuk rajta.
A pitákat is elkészítjük közben. A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzácsorgatjuk az olajat, majd apránként a vizet, megdagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 lapos pitát formázunk belőle. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, negyedórát még kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Betoljuk a pitákat, kb. 2-3 percet sütjük. Amikor felpúposodnak, konyhai fogóval óvatosan megfordítjuk mindet, majd visszatoljuk a sütőbe további 1-2 percre. Tálalásig letakarjuk konyharuhával.
A puha, kihűlt sárgaborsót villával kissé összenyomkodjuk (maradjon darabos), hozzáadjuk a hagymákat, a fűszerkeveréket és a tojásokat. Ezután apránként hozzáadagoljuk a zsemlemorzsát, pontos mennyisége függ a tojások méretéről. Nem kemény, de formázható állagú masszát kell kapnunk. Lapos fasírtokat formázunk belőle, majd egy serpenyőben, a maradék olajon átsütjük mindet.
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy serpenyőben az olajon, erős lángon átsütjük. Közben fűszerezzük sóval és borssal.
A tejfölben elkeverünk egy kevés sót és aprított koriandert. A kész fasírtokat a sült zöldségekkel, a pitákkal és a tejfölös mártogatóval tálaljuk.