Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszeres sárgaborsófasírt

Nem csak főzelék lehet a sárgaborsóból!
2019. március 23.

Nagyon szeretem fasírtnak elkészíteni a sárgaborsót. Önmagában vagy valamilyen hús mellé is szuper, de ha több időm van, sütök mellé pitákat és wokos zöldségeket.

Hozzávalók

4 személyre
  • A fasírthoz (8 darabhoz):
  • 15 dkg sárgaborsó

  • 2 evőkanál szezámolaj (vagy olívaolaj)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál indiai fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • kb. 5 dkg zsemlemorzsa
  • A pitához (4 darabhoz):
  • 25 dkg kenyérliszt
  • fél zacskó instant élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • A tálaláshoz:
  • 40 dkg cukkini
  • 2 kápiapaprika
  • 1 teáskanál szezámolaj (vagy olívaolaj)
  • só, őrölt fekete bors
  • 15 dkg tejföl
  • friss korianderzöld

Elkészítés

A sárgaborsót átmossuk, egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, ismét átöblítjük, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben egy evőkanál olajat felhevítünk egy serpenyőben, és a megtisztított, felaprított hagymákat megpároljuk rajta.

A pitákat is elkészítjük közben. A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzácsorgatjuk az olajat, majd apránként a vizet, megdagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 lapos pitát formázunk belőle. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, negyedórát még kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Betoljuk a pitákat, kb. 2-3 percet sütjük. Amikor felpúposodnak, konyhai fogóval óvatosan megfordítjuk mindet, majd visszatoljuk a sütőbe további 1-2 percre. Tálalásig letakarjuk konyharuhával.

A puha, kihűlt sárgaborsót villával kissé összenyomkodjuk (maradjon darabos), hozzáadjuk a hagymákat, a fűszerkeveréket és a tojásokat. Ezután apránként hozzáadagoljuk a zsemlemorzsát, pontos mennyisége függ a tojások méretéről. Nem kemény, de formázható állagú masszát kell kapnunk. Lapos fasírtokat formázunk belőle, majd egy serpenyőben, a maradék olajon átsütjük mindet.

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy serpenyőben az olajon, erős lángon átsütjük. Közben fűszerezzük sóval és borssal.

A tejfölben elkeverünk egy kevés sót és aprított koriandert. A kész fasírtokat a sült zöldségekkel, a pitákkal és a tejfölös mártogatóval tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszi zöldségkrémek

Tavaszi zöldségkrémek

Üde zöld színek reggelire!
Mindent bele pulykasaláta

Mindent bele pulykasaláta

Így nem unalmas a natúr sült hús!
Fekete-erdő süti

Fekete-erdő süti

Egy kis csavarral, túrósan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!