Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszeres, mézes kenyér tokaji aszús csirkemájpástétommal

Adásban volt: 2015. december 23.
A recepthez tartozó videó
Fűszeres, ünnepi uzsonna vagy reggeli könnyű mézes kenyérrel és májpástétommal. A legjobb pedig, hogy már hetekkel karácsony előtt elkészíthetjük.
2015. december 23.

Hozzávalók

  • Fűszeres, mézes kenyér:
  • 12,5 dkg fehér liszt
  • 12,5 dkg rozsliszt
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • bors
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 dl tej
  • 30 dkg méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • Tokaji aszús, mazsolás csirkemájpástétom:
  • 80 dkg csirkemáj
  • kacsazsír
  • 4 fej fehér hagyma
  • tokaji aszú
  • mazsola
  • kakukkfű

Elkészítés

Fűszeres, mézes kenyér

A kétfajta lisztet összekeverjük, a tejet pedig felmelegítjük. A meleg tejben aztán felolvasztjuk a mézet.

A lisztes keverékhez adjuk a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket is. Beletesszük a sót és egy narancs reszelt héját. Utoljára egy tekerésnyi frissen őrölt borsot teszünk bele és elkeverjük.
A mézes tejet a száraz anyagokhoz adjuk és egy elektromos habverővel csomómentesre keverjük a tésztát.

A püspökkenyérformát olajjal kikenjük, kibéleljük sütőpapírral és ezt is kikenjük olajjal. Beletöltjük a masszát.
180 fokos sütőben 15 percig, majd 150 fokon további 30 percig sütjük.

Szeletelés előtt teljesen hűtsük ki.

Tokaji aszús, mazsolás csirkemájpástétom

 A mazsolákat tokaji aszúba áztatjuk.

A felolvasztott kacsazsíron megdinszteljük a finomra aprított hagymát. Az elején sózzuk meg. Ha karamellizálódott a hagyma, tegyük rá a csirkemájat. Szórjuk meg frissen őrölt borssal és kakukkfűvel.
Mikor kérgesedett a máj, kevés tokaji aszúval locsoljuk meg és süssük puhára.
Ha kész, vegyük le a tűzről, sózzuk és egy aprítógépben pürésítsük.

Az elkészült pástétomot összekeverjük az aszúba áztatott mazsolával. Csatos üvegben tároljuk, tetejére olvasztott kacsazsírt teszünk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes mézeskalács

Gluténmentes mézeskalács

A karácsony és az adventi készülődés is lehet gluténmentes. Nem kell lemondani az illatozó mézeskalácsról sem.
Fahéjas, mézes zabpehely keksz

Fahéjas, mézes zabpehely keksz

A mézes, fahéjas zabkeksz kávé és tea mellé is kitűnő, de gyors reggelinek, uzsonnának is tökéletes.
Mézes béles

Mézes béles

Egy megunhatatlan klasszikus Bernáth Józseftől. Az elején tisztázzuk, kacsazsírral készül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!