Fűszeres, mézes kenyér tokaji aszús csirkemájpástétommal

Hozzávalók
- Fűszeres, mézes kenyér:
- 12,5 dkg fehér liszt
- 12,5 dkg rozsliszt
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 kk só
- bors
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 2 dl tej
- 30 dkg méz
- 1 narancs reszelt héja
- Tokaji aszús, mazsolás csirkemájpástétom:
- 80 dkg csirkemáj
- kacsazsír
- 4 fej fehér hagyma
- tokaji aszú
- mazsola
- kakukkfű
Elkészítés
Fűszeres, mézes kenyér
A kétfajta lisztet összekeverjük, a tejet pedig felmelegítjük. A meleg tejben aztán felolvasztjuk a mézet.
A lisztes keverékhez adjuk a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket is. Beletesszük a sót és egy narancs reszelt héját. Utoljára egy tekerésnyi frissen őrölt borsot teszünk bele és elkeverjük.
A mézes tejet a száraz anyagokhoz adjuk és egy elektromos habverővel csomómentesre keverjük a tésztát.
A püspökkenyérformát olajjal kikenjük, kibéleljük sütőpapírral és ezt is kikenjük olajjal. Beletöltjük a masszát.
180 fokos sütőben 15 percig, majd 150 fokon további 30 percig sütjük.
Szeletelés előtt teljesen hűtsük ki.
Tokaji aszús, mazsolás csirkemájpástétom
A mazsolákat tokaji aszúba áztatjuk.
A felolvasztott kacsazsíron megdinszteljük a finomra aprított hagymát. Az elején sózzuk meg. Ha karamellizálódott a hagyma, tegyük rá a csirkemájat. Szórjuk meg frissen őrölt borssal és kakukkfűvel.
Mikor kérgesedett a máj, kevés tokaji aszúval locsoljuk meg és süssük puhára.
Ha kész, vegyük le a tűzről, sózzuk és egy aprítógépben pürésítsük.
Az elkészült pástétomot összekeverjük az aszúba áztatott mazsolával. Csatos üvegben tároljuk, tetejére olvasztott kacsazsírt teszünk.
