Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszeres egreses omlós pite

Adásban volt: 2013. augusztus 12.
A recepthez tartozó videó
A frissítő, édes és savanykás egreses pite, a legjobb választás a ráérősebb, nyári napokra.
2016. július 26.

Hozzávalók

4 darab 1 személyes
  • 22,5 dkg liszt
  • csipet só
  • 15 dkg hideg vaj
  • 0,75 dl jeges víz
  • 30 dkg egres
  • 7dkg nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • kb. 3cm friss gyömbér, reszelve
  • 1 vanília kikapart magja, vagy vaníliakivonat
  • 2dkg étkezési keményítő

Elkészítés

Tészta

A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, de az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az ujjunkkal gyorsan összemorzsoljuk, semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne.
Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Az összeállt tésztát fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra, és amíg a tészta pihen előkészítjük az egrest.

Töltelék

Az egrest egy nagy tálban összeforgatjuk a nádcukorral, fahéjjal, egy citrom reszelt héjával és levével, gyömbérrel, vaníliával és a keményítővel. A keményítőnek az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen.

Összeállítás

A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és kis pite formáinkat ráhelyezve körbevágjuk, de úgy, hogy a tészta majd kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A leeső darabokat félreteszünk, abból készítjük majd a rácsot a tetejére.
A kinyújtott tésztával kibélelünk 4 darab 10-12 cm átmérőjű, magas falú sütőformát, aminek az alját kibéleljük sütőpapírral, és az oldalát kivajazzuk.
A fűszeres gyümölccsel megtöltjük a tésztaburkokat. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk.
200C-on 40-45 percig sütjük.

2/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egreses, kapros nyári káposztafőzelék

Egreses, kapros nyári káposztafőzelék

Igazi nyári, kicsit savanykás, édes, az egrestől gyümölcsösen könnyű káposztafőzelék, a forró napokra hidegen ajánljuk.
Krumplis-olívabogyós pogácsa

Krumplis-olívabogyós pogácsa

Ez az krumplis, olajbogyós pogácsa egészen biztos, hogy a vendégségek sztárja lesz, de természetesen egy kiadós leves mellé is ajánljuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!