Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fűszeres egreses omlós pite

Adásban volt: 2013. augusztus 12.
A recepthez tartozó videó
A frissítő, édes és savanykás egreses pite, a legjobb választás a ráérősebb, nyári napokra.
2016. július 26.

Hozzávalók

4 darab 1 személyes
  • 22,5 dkg liszt
  • csipet só
  • 15 dkg hideg vaj
  • 0,75 dl jeges víz
  • 30 dkg egres
  • 7dkg nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • kb. 3cm friss gyömbér, reszelve
  • 1 vanília kikapart magja, vagy vaníliakivonat
  • 2dkg étkezési keményítő

Elkészítés

Tészta

A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, de az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az ujjunkkal gyorsan összemorzsoljuk, semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne.
Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Az összeállt tésztát fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra, és amíg a tészta pihen előkészítjük az egrest.

Töltelék

Az egrest egy nagy tálban összeforgatjuk a nádcukorral, fahéjjal, egy citrom reszelt héjával és levével, gyömbérrel, vaníliával és a keményítővel. A keményítőnek az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen.

Összeállítás

A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és kis pite formáinkat ráhelyezve körbevágjuk, de úgy, hogy a tészta majd kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A leeső darabokat félreteszünk, abból készítjük majd a rácsot a tetejére.
A kinyújtott tésztával kibélelünk 4 darab 10-12 cm átmérőjű, magas falú sütőformát, aminek az alját kibéleljük sütőpapírral, és az oldalát kivajazzuk.
A fűszeres gyümölccsel megtöltjük a tésztaburkokat. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk.
200C-on 40-45 percig sütjük.

2/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egreses, kapros nyári káposztafőzelék

Egreses, kapros nyári káposztafőzelék

Igazi nyári, kicsit savanykás, édes, az egrestől gyümölcsösen könnyű káposztafőzelék, a forró napokra hidegen ajánljuk.
Krumplis-olívabogyós pogácsa

Krumplis-olívabogyós pogácsa

Ez az krumplis, olajbogyós pogácsa egészen biztos, hogy a vendégségek sztárja lesz, de természetesen egy kiadós leves mellé is ajánljuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!