Fűszeres egreses omlós pite

Hozzávalók
4 darab 1 személyes- 22,5 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 0,75 dl jeges víz
- 30 dkg egres
- 7dkg nádcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- kb. 3cm friss gyömbér, reszelve
- 1 vanília kikapart magja, vagy vaníliakivonat
- 2dkg étkezési keményítő
Elkészítés
Tészta
A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, de az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az ujjunkkal gyorsan összemorzsoljuk, semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne.
Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Az összeállt tésztát fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra, és amíg a tészta pihen előkészítjük az egrest.
Töltelék
Az egrest egy nagy tálban összeforgatjuk a nádcukorral, fahéjjal, egy citrom reszelt héjával és levével, gyömbérrel, vaníliával és a keményítővel. A keményítőnek az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen.
Összeállítás
A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és kis pite formáinkat ráhelyezve körbevágjuk, de úgy, hogy a tészta majd kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A leeső darabokat félreteszünk, abból készítjük majd a rácsot a tetejére.
A kinyújtott tésztával kibélelünk 4 darab 10-12 cm átmérőjű, magas falú sütőformát, aminek az alját kibéleljük sütőpapírral, és az oldalát kivajazzuk.
A fűszeres gyümölccsel megtöltjük a tésztaburkokat. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk.
200C-on 40-45 percig sütjük.