Fűszeres, csokoládés keksz

Hozzávalók
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 vanília kikapart magjai
- 20 dkg csokoládé
- 2,5 dkg vaj
- 2,5 dkg liszt
- 1 kávéskanál nescafé por
- 1 kávéskanál só
- 3 dkg pirított törökmogyoró
Elkészítés
A tojásokat elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A feldarabolt csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött megolvasztjuk, majd összekeverjük a cukros tojással. Összekeverjük a lisztet, a kávét, majd ezeket hozzáadjuk a csokoládés masszához. Végül a mogyorót is belekeverjük. Duplára hajtott folpack fóliára tesszük, és 4 cm átmérőjű, kb. 30cm hosszú hengert formázunk (a fólia segítségével könnyen megy). Ha a massza nagyon lágy lenne, tegyük 15 percre a hűtőbe, így könnyebben formázható. A hengereket ezután a mélyhűtőbe tesszük, mert puhán nem lehetne szeletelni. Kb. 1,5 óra alatt szilárdul meg annyira, hogy szépen lehessen szeletelni. Ha csak később akarjuk megsütni a kekszeket (pl. a masszát előző este állítjuk össze, és csak másnap sütjük), akkor miután kivettük a mélyhűtőből, kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy ne teljesen fagyott állapotban vágjuk. A hengerekből 1-1,5cm vastag korongokat vágunk. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük, majd 180C fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük. Hűlés során még tovább szilárdul. Egyszerre két sütőlap is kerülhet a sütőbe, így nagyobb mennyiségben is készíthető.