Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fügés, ricottás pite

A mézédes füge némi vaníliával fűszerezve teszi ellenállhatatlanná ezt az őszi pitét, ráadásul a túlérett fügéket is nagyon jól fel lehet használni benne.
2015. október 1.

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 db tojás
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt (15 dkg rozsliszt, 15 dkg rizsliszt)
  • csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Töltelék:
  • 25 dkg ricotta
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kg érett füge (4 keményebb darab a díszítéshez)
  • 10 dkg darált dió + néhány szem egészben a díszítéshez
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja és a leve

Elkészítés

Először a tésztát készítjük el. A puha vajat a tojással és a cukorral kikeverjük, hozzáadagoljuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd összegyúrjuk. Egy 26 cm átmérőjű torta- vagy piteformát vajjal vékonyan kikenünk, és a tésztát beleegyengetjük úgy, hogy a forma peremére is felérjen a tészta.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és az üres tésztát elősütjük 10 percig. Közben elkészítjük a tölteléket.
A megmosott fügét megpucoljuk, feldaraboljuk, krumplitörővel összenyomjuk.
Hozzáadjuk a ricottát, a mézet, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a darált dióból 8 dkg-ot, és mindezt alaposan összekeverjük.
A 10 percig elősütött tésztát kivesszük a sütőből, a 2 dkg diót rászórjuk, majd a fügés, ricottás tölteléket rákanalazzuk, hogy egyenletesen jusson mindenhova.
A sütemény tetejét felkarikázott fügével és negyedekre tört dióbéllel díszítjük.
Ezután visszatesszük a sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A rizs- és rozsliszt miatt nagyon omlós tészta csak teljesen kihűlt állapotában szeletelhető szépen.  

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Tóth Tamara

Tóth Tamara receptje

Szerkesztőink kedvencei

Magvas pogácsa

Magvas pogácsa

A jó pogácsát mindenki szereti, ez a krumplis változat a hagyományostól egy kicsit eltérő, de a sok magnak, a tönkölybúzalisztnek köszönhetően egészségesebb.
A legjobb reggeli: cseresznyelekváros, csokis muffin

A legjobb reggeli: cseresznyelekváros, csokis muffin

Télen is visszaidézhetjük a nyár ízeit. És ehhez az egyik a legjobb egy csésze kávé és néhány jól sikerült muffin.
Fahéjas, mézes zabpehely keksz

Fahéjas, mézes zabpehely keksz

A mézes, fahéjas zabkeksz kávé és tea mellé is kitűnő, de gyors reggelinek, uzsonnának is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!