Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Francia zöldborsófőzelék fokhagymás tarjával

Adásban volt: 2015. május 18.
A recepthez tartozó videó
Tarja, ami klopfolás nélkül is lehet istenien omlós? Igen! Ha rászánjuk az időt a pácolásra és a sütésre, személyesen is meggyőződhetünk róla.
2016. április 19.

Hozzávalók

  • Húspác:
  • 2 liter víz
  • 12 dkg só
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 db babérlevél
  • 2 kanál szemes bors
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • Tarja:
  • 2 szelet tarja
  • olívaolaj
  • 1 szárzeller
  • 1 sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dl alaplé
  • 1 pohár fehérbor
  • Zöldborsófőzelék:
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg savanyított gyöngyhagyma
  • 3 dl alaplé
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 db salátaszív

  • bors
  • 1 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • chilipaprika

Elkészítés

Fokhagymás tarja

A tarját vastagabb szeletekre vágva, klopfolás nélkül, pácban puhítjuk meg.

Mozsárban durvára törjük a fűszereket: feketebors, mustármag és héjával együtt a fokhagyma. Fél liter vízben összeforraljuk “teának” az otthon található zöldfűszerekkel: babérlevél, kakukkfű, rozmaring.

Az elkészült és leszűrt főzethez másfél liter hideg vizet öntünk, és 12 dkg sót feloldunk benne. A felszeletelt tarját ebbe a páclébe helyezzük, nagyjából 3 órára.

Az idő leteltével a szeleteket kivesszük a pácléből, és alaposan leitatjuk róla a nedvességet. Egy forró serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk, kérgesítjük.

Közben egy másik serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a durvára vágott szárzellert, vöröshagymát, és sárgarépát. Hozzátöltjük a fehérbort, és elforraljuk az alkoholtartalmát.
Felöntjük az alaplével, majd babérlevéllel és kakukkfűvel fűszerezzük.

A megpirult hússzeleteket a zöldséges alaplébe tesszük, és lefedve, közepes lángon másfél óra alatt puhára főzzük.

Francia zöldborsófőzelék

Forró serpenyőben egy kevés olívaolajon zsírjára sütjük a felcsíkozott szalonnát, majd hozzáadjuk a gyöngyhagymákat.  Megpirítjuk, majd megszórjuk a felaprított fokhagymával, és felöntjük egy kevés alaplével.

A lisztet a puha vajjal összekeverjük, és a szalonnás alapléhez keverjük, majd megborsozzuk. Ha túlságosan besűrűsödne, öntsünk hozzá még alaplevet. 
Beleszórjuk a zöldborsót, legvégén pedig a cikkekre szeletelt salátát. Amennyiben szükséges, sózzuk meg.

Tálaláskor a tetejét szórjuk meg chilipaprikával és petrezselyemmel.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Petrezselymes, baconös zöldborsókrémleves

Petrezselymes, baconös zöldborsókrémleves

Klasszikus zöldborsókrémleves, sok friss fűszerrel. Az íz, az elkészítés már ismert, a tálalás trükkös.
Az Író úr és a grillezett tarja

Az Író úr és a grillezett tarja

Cserna-Szabó András a kortárs irodalom meghökkentően fanyar humorú írója, novellásköteteiben rendre jelentős szerepet játszik a gasztronómia, ami nem véletlen, hiszen maga is igencsak jól elboldogul a konyhában.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.