Francia steak saláta

Hozzávalók
- 20 dkg steak hús
- olívaolaj
- só
- bors
- 1 ek vaj
- 1 csomag galambbegy saláta
- 2 ek pirított hagyma
- 5 dkg gorgonzola sajt
- 10 dkg koktélparadicsom
- sherry ecet
Elkészítés
Steak sütés
Egy vastagabb aljú serpenyőt, zsiradék nélkül, szinte füstölésig hevítünk.
A húst sózzuk, borsozzuk és egy kevés olívaolajat belemasszírozunk. A forró serpenyőbe is öntünk pár csepp olajat, majd belefektetjük a húst.
Először mindkét oldalát kérgesítjük, majd lejjebb vesszük a hőfokot, egy kevés vajat teszünk mellé, és oldalanként még 2-2 percig sütjük.
Felhasználás előtt – a serpenyőben hagyva – legalább 3-4 percig pihentetjük.
Saláta
Klasszikus vinaigrette öntetet készítünk: a sherry ecetben feloldjuk a sót, majd vékony sugárban kevés olívaolajat keverünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a steak sütésekor visszamaradt zsiradékot.
Az öntetbe beleforgatjuk a felezett koktélparadicsomokat, a zöldsalátát (ami lehet galambbegy, rukola vagy spenótlevél).
Rámorzsoljuk a gorgonzolát, megszórjuk pirított hagymával, és az egészet alaposan összeforgatjuk.
Tálalás
A pihentetett steaket vékonyra felszeleteljük, a felét a salátához keverjük, a maradékot pedig a tetejére halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk.