Francia sós karamella mousse

Hozzávalók
6-8 adag- 10 dkg + 2 ek kristálycukor
- 2 lap zselatin
- 6 dkg sós vaj
- 1 dl langyos tejszín
- 3 tojás
- 1/2 vaníliarúd
- 3 dl felvert tejszínhab
Elkészítés
A zselatinlapokat 5-10 percre, hideg vízbe áztatjuk.
Közben a finom szemcséjű kristálycukrot, lassan, kíméletesen, kevergetés nélkül felolvasztjuk egy lábosban. Mikor már borostyán színű, megkeverhetjük egy fakanállal, hogy a még kemény részek is felolvadjanak. Akkor lesz jó, ha már egyáltalán nem látunk benne cukorszemcséket, a karamella pedig áttetsző és folyékony.
Hozzáadjuk a sós vajat, megvárjuk míg beleolvad, majd jöhet a langyos tejszín. Kézi habverővel elkeverjük. Végül egy sűrű öntetet kapunk.
A zselatin lapokat jól kicsavarjuk és elkeverjük a forró karamellában.
A 3 tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjéket habbá verjük, félidőben hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és tovább verjük keményedésig.
A 3 tojássárgáját elkeverjük a fél vaníliarúd kikapart belsejével, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a sós karamellát.
A fehérjehab 1/3-át gyors mozdulatokkal a karamellához keverjük, ezzel fellazítva az öntetet, majd a maradék 2/3-ot is beleöntjük, óvatosan, vigyázva nehogy összetörjön a hab.
Végül a felvert tejszínhabot is hozzáadjuk, kisebb adagokban.
Poharakba adagoljuk, pár órára a hűtőszekrénybe tesszük és pirított sós mandulával tálaljuk.