Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Francia sós karamella mousse

Adásban volt: 2015. március 31.
A recepthez tartozó videó
Ez a lehengerlően finom francia desszert, egy elegáns vacsora méltó befejezése lehet.
2016. február 23.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 10 dkg + 2 ek kristálycukor
  • 2 lap zselatin
  • 6 dkg sós vaj
  • 1 dl langyos tejszín
  • 3 tojás
  • 1/2 vaníliarúd
  • 3 dl felvert tejszínhab

Elkészítés

A zselatinlapokat 5-10 percre, hideg vízbe áztatjuk.
Közben a finom szemcséjű kristálycukrot, lassan, kíméletesen, kevergetés nélkül felolvasztjuk egy lábosban. Mikor már borostyán színű, megkeverhetjük egy fakanállal, hogy a még kemény részek is felolvadjanak. Akkor lesz jó, ha már egyáltalán nem látunk benne cukorszemcséket, a karamella pedig áttetsző és folyékony.

Hozzáadjuk a sós vajat, megvárjuk míg beleolvad, majd jöhet a langyos tejszín. Kézi habverővel elkeverjük. Végül egy sűrű öntetet kapunk.

A zselatin lapokat jól kicsavarjuk és elkeverjük a forró karamellában.

A 3 tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjéket habbá verjük, félidőben hozzáadunk 2 evőkanál kristálycukrot és tovább verjük keményedésig.

A 3 tojássárgáját elkeverjük a fél vaníliarúd kikapart belsejével, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a sós karamellát.
A fehérjehab 1/3-át gyors mozdulatokkal a karamellához keverjük, ezzel fellazítva az öntetet, majd a maradék 2/3-ot is beleöntjük, óvatosan, vigyázva nehogy összetörjön a hab.

Végül a felvert tejszínhabot is hozzáadjuk, kisebb adagokban.

Poharakba adagoljuk, pár órára a hűtőszekrénybe tesszük és pirított sós mandulával tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládé mousse

Csokoládé mousse

A csokoládé mousse minden évszakban, minden helyzetben, minden eseményre tökéletes választás.
Bundás kalács almával és vanília sodóval

Bundás kalács almával és vanília sodóval

Krémes és édes reggeli, ami megédesíti az egész napot, de talán még az egész hétvégét is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!