Francia almás sütemény

Hozzávalók
- 15 dkg hideg vaj
- 15 dkg liszt
- 0,5 dl jéghideg víz
- 5 dkg olvasztott vaj a kikenéshez
- 5 dkg nádcukor
- 3-4 zöld alma
- só
- baracklekvár
- karamell
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a jéghideg, felkockázott vajjal. Gyors, határozott mozdulatokkal összemorzsoljuk. Nem baj, ha nagyobb vajdarabok maradnak benne. Gyúródeszkára öntjük, a közepébe mélyedést formálunk, ahová a jéghideg vizet öntjük, majd sózzuk, és gombóccá gyúrjuk. A gyúródeszkára lisztet hintünk, és a tésztát kinyújtjuk A nyújtás és hajtogatás miatt (leveles tésztát készítünk) folyamatosan lisztezni kell. A felesleges lisztet egy ecset segítségével söprögessük le. Ezt a folyamatot négyszer ismételjük meg. Végül csomagoljuk egy darab fóliába, és fél- egy órára tegyük a hűtőbe pihentetni.
Az almákat megpucoljuk, a magházukat kivágjuk. Egyforma vékony cikkekre vágjuk.
A tésztát a sütőpapíron kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és meghintjük cukorral. Egy akkora formát vágunk ki belőle, amekkora tálon majd kínálni szeretnénk. Az almaszeleteket egyesével ráfektetjük. Végül megszórjuk egy kevés nádcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
A díszítéshez kevés baracklekvárt egy kevés vízzel összeforralunk, és vékonyan megkenjük vele a torta tetejét. Sós karamellaöntettel kínáljuk.