Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fordított paradicsomos pite

A tarte tatint sós változata, napérlelte paradicsommal és házi készítésű tésztával. Grillezett húsok, halak, sajtok mellé köretként, de akár magában is tökéletes fogás.
2015. szeptember 22.

Hozzávalók

  • 27 cm-es formához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kk kakukkfű
  • 70 dkg koktélparadicsom, illetve annyi, amennyi beteríti a formát
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 tk. méz
  • fél marék bazsalikom
  • nagyobb szemű olívabogyó is

Elkészítés

A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal és hozzáadjuk a tojást, a kakukkfüvet és egy nagy csipet sót. Gyúrható állagúra dolgozzuk (szükség esetén adhatunk hozzá kevés hideg vizet) és betesszük a hűtőbe negyed órára. Ezt a tésztát nem szabad túlságosan kidolgozni, ha kisebb vajdarabok maradnak benne, az sem nagy baj. 

A paradicsomokat a forma aljába tesszük (ha adunk hosszá olívabogyót, akkor azzal együtt). Összeforgatjuk az olajjal, mézzel, balzsamecettel és bazsalikommal, majd sózzuk. A tésztát akkorára nyújtjuk, mint a forma, majd beborítjuk vele a paradicsomokat. 

Kb. 30-40 perc alatt 200 fokon készre sütjük. Hűlni hagyjuk, tálaláshoz óvatosan egy nagyobb tányér segítségével kiborítjuk, úgy, hogy a tészta legyen alul. Legyünk óvatosak, mert a paradicsom levet fog ereszteni, ha nem vigyázunk, leforrázhatjuk magunkat.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Buffalo csirkeszárnyak

Buffalo csirkeszárnyak

Nagyon kevés - és nem is drága - alapanyag kell hozzá, nem igényel sok munkát és azok is örömmel rágcsálják, akik kevésbé esznek csontos, vagy zsírosabb húsokat. Nem mellesleg pedig sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint a bő olajban sült változata.
Ajvár

Ajvár

Egyszerű, letisztult recept, óriási ízek. Készítsünk akár minden héten egy nagyobb adagot belőle, biztosan elfogy, hiszen szuper lehet vendégváró mártogatósnak, rögtönzött vacsorának vagy tízórainak is kenhetjük két kenyér szelet közé.
Feijoada

Feijoada

Pörkölteket és ragukat bizony nem csak itthon tudunk főzni, érdemes szétnézni kicsit távolabbi konyhákban is. Ez az étel eredetileg Portugáliából származik, de nagyon sok egykori gyarmatuk konyhájába is beépült, így sokan tradicionális brazil fogásként ismerik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.