Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fokhagymás joghurttal töltött karalábé, házi kaporolajjal

Adásban volt: 2015. június 1.
A recepthez tartozó videó
Egy átlagos zöldség újragondolt, elegáns köntösbe öltöztetve: töltött karalábé a hétköznapi ebédek sztárja!
2016. május 8.

Hozzávalók

  • 6 db közepes karalábé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg főtt rizs
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 tk őrölt kurkuma
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1 tk fahéj

  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 csokor kapor
  • 1 dl passzírozott paradicsom
  • 2 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl joghurt
  • tárkony

Elkészítés

A finomra aprított hagymát megsózzuk, és olívaolajon üvegesre pároljuk. Amikor megdinsztelődött, rászórjuk a fűszereket: kurkuma, fahéj, római kömény, valamint a darált hús is ekkor kerül rá. Alaposan összekeverjük, megvárjuk amíg a hús kifehéredek, és kis pörzsanyag képződik rajta. Sózzuk, borsozzuk.

Hozzáadjuk a főtt rizst és a felaprított kaprot, petrezselymet.

A karalábét meghámozzuk, elfelezzük és a belsejét kikaparjuk, lapos talpat vágunk nekik.

Megtöltjük a fűszeres, rizses darált hússal és egy mélyebb tepsi ültetjük őket.

A paradicsomszószt két citrom levével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk. A karalábék köré locsoljuk, és kb. 1 deci vízzel felöntjük. A karalábékra olívaolajat öntünk. Az egészet lefedjük alufóliával, és a 190 fokos sütőben 50 percet gőzöljük. Az utolsó 10 perceben alufólia nélkül a tetejét pirítjuk.

Joghurt

Egy fokhagymagerezdet a joghurtba reszelünk, megsózzuk, és simára keverjük. Finomra aprított kaprot és tárkonyt keverünk bele.

Fűszerolaj

Két csokor kaprot felöntünk 2 dl olívaolajjal, és botmixerrel pürésítjük. Nagyjából 20 percet állni hagyjuk, majd az egészet egy konyhai törlőpapírral kibélelt szűrőn keresztül leszűrjük. Fél órát hagyjuk lecsepegni.

A töltött karalábékat a fokhagymás joghurttal és a kaporolajjal hidegen, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Karalábé – a világbajnok ropogós!

Karalábé – a világbajnok ropogós!

Piacon járva sok jelét láthatjuk annak, hogy megérkezett a tavasz. A csodálatos halványzöld karalábéhalmok megjelenése az egyik ilyen jel. A zsenge, friss darabok íze pedig utolérhetetlen!
Sajtos rakott karalábé, zöldekkel

Sajtos rakott karalábé, zöldekkel

A jól ismert rakott karalábé, sok-sok zölddel: kaporral, újhagymával és a karalábé zöld levelével. Fantasztikus egytálétel.
Friss petrezselymes karalábésaláta

Friss petrezselymes karalábésaláta

A tavaszi, friss, roppanós karalábé nemcsak levesben vagy töltve fenséges, de nyersen, salátában is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?