Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fokhagymás csirkecomb, gombás gerslivel

Adásban volt: 2015. november 30.
A recepthez tartozó videó
Egy kis odafigyelés, kevergetés, pirítás, és egy óra alatt tálalhatjuk is ezt a gersli rizottóval (orzottoval) tálalt mennyei csirkecombot.
2015. november 30.

Hozzávalók

4-6 adag
  • 4 csirkecomb
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 15 dkg gomba
  • 2 liter alaplé
  • 2 dl fehérbor
  • 20 dkg gersli
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2 dkg vaj

  • bors
  • petrezselyem
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • olívaolaj

Elkészítés

A csirkecombokat egy éjszakán át 6%-os sóoldatban pácoljuk – amihez két liter vízben föloldunk 12 dkg sót. Ettől a csirke húsa a főzés során egyenletesen sós lesz.

Másnap az alsócomb végén található porc alatt a csontot körbevágjuk, majd a “bütyköt” egy késsel levágjuk, és egy öntöttvas lábost felforrósítunk, egy kis olajat öntünk bele, amiben a combokat körbepirítjuk.

A fej fokhagymát gerezdjeire szedjük, de nem kell megpucolni, úgy kerülnek a combok mellé. Ezt követi a négyfelé vágott, külső leveleitől megszabadított hagyma, a nagyobb darabokra vágott paprika és egy fél paradicsom (ennek a héját később egy mozdulattal el lehet majd távolítani). Végül 1 dl fehérborral fölöntjük. Amikor a bor alkoholtartalma elfőtt, egy csipet sóval meghintjük, borsozzuk, és 2 dl alaplevet öntünk hozzá. Lefedve 50 percig pároljuk. Az utolsó percekben beleszórjuk a rozmaringot.

Míg a csirke párolódik, elkészítjük a gersli rizottót.

Egy felhevített serpenyőbe olajat öntünk, rászórjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Ekkor kerül bele a gersli. Amikor átmelegedett, fölöntjük 1 dl fehérborral, amit a gersli egy perc alatt magába szív. Megsózzunk, és beleöntjük az első adag – kb. 2 dl – alaplevet. Közepes hőmérsékleten, kevergetve megvárjuk, amíg a gersli ezt is magába szívja. Ezt a műveletet háromszor-négyszer megismételjük. Mikor megpuhult, de van még alatta egy kis alaplé borsozzuk, megszórjuk reszelt parmezánnal, és beleolvasztjuk a vajat. Már nem forraljuk, így lágy, krémes és selymes lesz. Utolsó simításként szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Előkészítjük a gombát: nagyobb szeletekre vágjuk, és egy forró, olívaolajos edényben – több adagban, nehogy levet eresszen – megpirítjuk, majd a végén sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel.

Tálaláskor a tányér alján lévő gersli rizottóra fektetjük a csirkecombot, körberakjuk a pirított gombával, a héjából kinyomott abált fokhagymával, és megkoronázzuk még egy kis reszelt parmezánnal és petrezselyemzölddel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Grillezett csirkemell céklamajonézzel

Grillezett csirkemell céklamajonézzel

Egy forró nyári napon gyakran csak valami nagyon egy könnyű ebédre vágyunk, ez a sütőben sült csirkemell céklamajonézzel pontosan megfelel ennek az elvárásnak.
Serpenyős, almás palacsinta

Serpenyős, almás palacsinta

Egy hűvös, borongós reggelre is tökéletes választás az almás palacsinta. Sülve, porcukrozva, édesen és az almától mégis kellően savanykás, pomás desszert vagy reggeli és meglepetés felnőttnek, gyerekeknek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!