Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fideua – spanyol tészta rákkal és kagylóval

Adásban volt: 2015. június 19.
A recepthez tartozó videó
Fantasztikus mediterrán tésztaétel. Nem csak haladóknak!
2016. május 15.

Hozzávalók

  • 1 csomag spagetti
  • olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fehérbor
  • 1 kk sáfrány
  • 1 kg fekete kagyló
  • 1/2 kg friss garnéla
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv

  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 narancs

Elkészítés

A spagetti tésztát, még szárazon, 1,5-2 cm-es darabokra tördeljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és 190 fokos sütőben 10 percig sütjük.

A garnélákat megpucoljuk: fejüket levesszük, a páncélját a farokvéggel együtt szintén leválasztjuk és félretesszük. Ha van bélcsatornája, azt is eltávolítjuk.

A kagylókat hideg vízbe áztatjuk és csak a zárt kagylókat használjuk.
A felaprított vöröshagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre dinszteljük. Ha megpárolódott a hagyma, beletesszük a garnélákról lefejtett páncélt és fejrészeket, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Magas hőfokon elfőzzük a bor alkoholtartalmát.

Ha elfőtt, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a sáfrányt. Felöntjük nagyjából 2 liter vízzel. Óvatosan sózzuk és beletesszük a kagylók felét. Fedő alatt 40 percig főzzük.
Ha kész, leszűrjük és a továbbiakban csak a levét használjuk.

A pirított tésztát egy serpenyőbe tesszük át és merőkanalanként adagoljuk, hozzá a halas alaplevet. A tésztafőzési idő befejezése előtt 4-5 perccel, hozzáadjuk a garnéla húsokat és a kagyló másik felét is és fedő alatt még 5 percig főzzük.

A petrezselymet finomra aprítjuk, hozzáadjuk egy kezeletlen narancs reszelt héját és kevés olívaolajjal összekeverjük.

A kész tésztaételt a narancsos, petrezselymes gremolatával tálaljuk.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Frei Tamás kedvence: burmai királyrák ananásszal és kurkumával

Frei Tamás kedvence: burmai királyrák ananásszal és kurkumával

Immár 3 éve, hogy a magyar olvasók is olyan különleges receptek közül válogathatnak a GoodFood magazinban, mint ez a zöldséges-rákos fogás. Amit nem mellékesen a világutazó műsorvezető, Frei Tamás készített.

Rákos, polipos mediterrán tészta

Rákos, polipos mediterrán tészta

Krasznai Tünde nem egy konyhafőnök alkat, a 3 fogásos ételek nem az erősségei, viszont nagyon szereti a gyors, egyszerű, laktató és különleges ételeket, főleg a mediterrán ízvilágot. Kedveli a magyaros fogásokat is, mivel hagyományos ételeken nőtt fel, hiányozna neki, ha sohasem ehetne többé például töltött káposztát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!