Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fideua – spanyol tészta rákkal és kagylóval

Adásban volt: 2015. június 19.
A recepthez tartozó videó
Fantasztikus mediterrán tésztaétel. Nem csak haladóknak!
2016. május 15.

Hozzávalók

  • 1 csomag spagetti
  • olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fehérbor
  • 1 kk sáfrány
  • 1 kg fekete kagyló
  • 1/2 kg friss garnéla
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv

  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 narancs

Elkészítés

A spagetti tésztát, még szárazon, 1,5-2 cm-es darabokra tördeljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és 190 fokos sütőben 10 percig sütjük.

A garnélákat megpucoljuk: fejüket levesszük, a páncélját a farokvéggel együtt szintén leválasztjuk és félretesszük. Ha van bélcsatornája, azt is eltávolítjuk.

A kagylókat hideg vízbe áztatjuk és csak a zárt kagylókat használjuk.
A felaprított vöröshagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre dinszteljük. Ha megpárolódott a hagyma, beletesszük a garnélákról lefejtett páncélt és fejrészeket, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Magas hőfokon elfőzzük a bor alkoholtartalmát.

Ha elfőtt, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a sáfrányt. Felöntjük nagyjából 2 liter vízzel. Óvatosan sózzuk és beletesszük a kagylók felét. Fedő alatt 40 percig főzzük.
Ha kész, leszűrjük és a továbbiakban csak a levét használjuk.

A pirított tésztát egy serpenyőbe tesszük át és merőkanalanként adagoljuk, hozzá a halas alaplevet. A tésztafőzési idő befejezése előtt 4-5 perccel, hozzáadjuk a garnéla húsokat és a kagyló másik felét is és fedő alatt még 5 percig főzzük.

A petrezselymet finomra aprítjuk, hozzáadjuk egy kezeletlen narancs reszelt héját és kevés olívaolajjal összekeverjük.

A kész tésztaételt a narancsos, petrezselymes gremolatával tálaljuk.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Frei Tamás kedvence: burmai királyrák ananásszal és kurkumával

Frei Tamás kedvence: burmai királyrák ananásszal és kurkumával

Immár 3 éve, hogy a magyar olvasók is olyan különleges receptek közül válogathatnak a GoodFood magazinban, mint ez a zöldséges-rákos fogás. Amit nem mellékesen a világutazó műsorvezető, Frei Tamás készített.
Rákos, polipos mediterrán tészta

Rákos, polipos mediterrán tészta

Krasznai Tünde nem egy konyhafőnök alkat, a 3 fogásos ételek nem az erősségei, viszont nagyon szereti a gyors, egyszerű, laktató és különleges ételeket, főleg a mediterrán ízvilágot. Kedveli a magyaros fogásokat is, mivel hagyományos ételeken nőtt fel, hiányozna neki, ha sohasem ehetne többé például töltött káposztát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.