
Fetával töltött mediterrán kenyér
Hozzávalók
- Tészta:
- 2,5 dl meleg víz
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál szárított élesztő
- 2,5 pohár liszt
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olívaolaj
- Töltelék:
- 16 db szárított paradicsom
- 10 dkg feta sajt
- 1 marék fekete olívabogyó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 szál újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 evőkanál oregánó vagy bazsalikom
- 1/4 teáskanál bors
Elkészítés
A tészta alapanyagait egy nagy keverőtálba tesszük. Elektromos dagasztógéppel kenyértésztát keverünk belőle. Meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, majd ismét átgyúrjuk. Megvárjuk, míg újra megkel, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, végül fél centi vastagságúra kinyújtjuk.
Az aszalt paradicsomot meleg vízbe áztatjuk, és fél óra múlva – mikor már jól megszívta magát vízzel -, fölkockázzuk. (Az olajban eltettet azonnal darabolhatjuk.) A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a tésztát, felgöngyöljük, a tetejét tojássárgával megkenjük, villával megszurkáljuk és a170-180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirosra sütjük.