Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fetás-medvehagymás arancini

A közkedvelt olasz street food, az arancini tavaszi verziója, friss medvehagymával. Ráérős vacsorára.
2016. április 7.

Hozzávalók

  • 16 dkg Arborio rizs
  • 7 dl zöldség alaplé
  • egy kevés olívaolaj
  • egy kicsi vöröshagyma
  • egy csipet sáfrány
  • reszelt parmezán - minél több, annál jobb
  • 2 tojás (az egyik a panírozáshoz)
  • zsemlemorzsa
  • feta sajt kis kockákra vágva
  • néhány levél medvehagyma (szezonon kívül elhagyható)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A klasszikus módon rizottót készítünk. Az olívaolajat megmelegítjük, rádobjuk a mosatlan rizst, és amikor már üvegesre pirult, elkezdjük adagolni hozzá a forró zöldségalaplevet, amiben feloldottuk a sáfrányt, közben a rizst folyamatosan kevergetjük. Ezzel a keveréssel szabadítjuk ki a rizsszemekből a keményítőt, ettől lesz a rizs kissé ragacsos, ami a rizottónak sajátja. A kanálnyi zöldséglevessel addig kevergetjük a rizst, amíg az aktuális folyadék mennyiséget magába nem szívta, utána jöhet a következő kanál. És így tovább, és így tovább, mígnem a lé elfogy, a rizs pedig majdnem puha.
Ekkor a rizottót félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt parmezánt, frissen tekerünk bele némi borsot, majd amikor már nem tűzforró, belekeverjük a felvert tojást is. Ekkor a massza mehet pihenni, akár egy éjszakára is.
A kihűlt rizsbe belekeverjük az apróra vágott medvehagymát, és a masszából nedves kézzel golyókat formálunk. Egy-egy kis kocka fetasajtot nyomunk a golyók közepébe. A gombócokat a szokásos módon bepanírozzuk, bő olajban pirosra sütjük

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

A rettegett rizottó előkészítése a gyors tálaláshoz

A rettegett rizottó előkészítése a gyors tálaláshoz

A rizottót is elő tudjuk készíteni úgy, hogy a vendégeknek csak néhány percet kelljen várniuk erre a kényes ételre.
Gyorstalpaló a tökéletes rizottóhoz

Gyorstalpaló a tökéletes rizottóhoz

Pataky Péter három rizottón keresztül mutatja be, hogy hogyan tudjuk elérni a híres krémes, de egyúttal harapható állagot, amin sokan elbuknak, amikor rizottót készítenek. Ezzel a módszerrel tökéletesre készül a rizs – a kiegészítők pedig mindenkinek a fantáziájára vannak bízva.
Napraforgómagos rizottó pirított gombával

Napraforgómagos rizottó pirított gombával

Jókuti András, gasztroblogger nem hazudtolta meg önmagát és egy meghökkentő skandináv recepttel érkezett az Ízes Élet konyhájába: napraforgómagból készít rizottót.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!