Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fenyőmagos rukolasaláta pink grapefruittal és kéksajttal

Adásban volt: 2015. február 23.
A recepthez tartozó videó
Karakteres, markáns ízvilágú "felnőtt" saláta, mely végeredményben tökéletesen harmonikus: kicsit kesernyés, kicsit csípős, egy parányit sós és mézesen édes.
2016. január 29.

Hozzávalók

2 adag
  • 1 csomag rukola
  • 2 db rózsaszínű grapefruit
  • 4 db vérnarancs
  • 15 dkg kéksajt
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • 5 dkg hámozott, egész mandula
  • méz

  • chili

Elkészítés

Pucoljuk meg a grapefruitot és a vérnarancsokat. Míg a citrusokat filézzük, a hámozott, egész mandulákat száraz serpenyőben elkezdhetjük pirítani. Filézés közben a manduláról ne feledkezzünk meg!

A filézés menete: a grapefruit és vérnarancs “kalapját” és “talpát” levágjuk. Fontos, hogy a héjától is úgy szabaduljunk meg, hogy ne maradjon fehér rész a narancson, mert így garantáltan nem lesz kesernyés a végeredmény. A grapefruit esetében természetesen csak tompítunk a keserű ízvilágon.
A grapefruit szeleteket a hártyák mentén ék alakban kivágjuk, a megmaradt gyümölcstestből a levet egy tálkába facsarjuk. Ez lesz majd az öntet egyik alkotója.
A vérnarancsokat pedig vékonyan felkarikázzuk.

Ha közben a mandula már pirul, kevergessük meg és csorgassunk rá egy kevés mézet, karamellizáljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk még chilivel, és egy kevés sóval.

Vinagrette öntetet készítünk: a balzsamecetben feloldjuk a sót, és folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzáöntjük az olívaolajat, majd a kifacsart grapefruit levet is.

A rukolát (vagy bármilyen más zöld salátát is használhatunk, például galambbegy salátát) alaposan beleforgatjuk az öntetbe.

Tálaláskor 2-3 evőkanálnyi rukolát teszünk egy tálra, majd jöhetnek rá a citrus szeletek, a rusztikusan felkockázott kéksajt (ez esetben gorgonzolát használtunk) és a tetejére a pirított chilis-mézes mandula.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Tükörtojás rukolaágyon, sült baconnel

Tükörtojás rukolaágyon, sült baconnel

Egyszerű és gazdag saláta reggelire Kulka Jánostól.

Lila káposzta saláta kéksajttal és körtével

Káposztasaláta, ami bármilyen ételnek méltó kísérője lehet. Készítsünk mellé egészben sült szűzpecsenyét!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?