
Feketeribizli borsos cékla
Hozzávalók
- 1 kg apró cékla
- fél dl feketeribizlis ecet (helyettesíthető bármilyen gyümölcsös ecettel)
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- feketeribizli bors (esetleg helyette szecsuáni)
- pár szem "puha" aszalt szilva
- só
Elkészítés
Főzzük meg héjastól a céklákat. Amikor már majdnem puhák, hámozzunk meg és vágjunk icipici kockákra egy gerezd fokhagymát és sózzuk meg.
A cékláról öntsük le a főzőlevet, öblítsük át hideg vízzel. Ezután a laposabb végét levágva egyszerűen kinyomható a héjából. Én egy tojásgitárhoz hasonló, de annál erősebb és négyzetes alakot vágó szerkezeten nyomom át, de tetszőleges formára apríthatjuk. A lényeg, hogy még melegen kerüljün rá a fokhagymára. Meglocsoljuk a gyümölcsös ecettel, jól átforgatjuk.
Olívaolajat adunk hozzá épp csak annyit, hogy csillogóan bevonja a céklát. Sózzuk, majd két nagy csipet feketeribizli borssal ízesítjük. Végül aszalt szilvát vagdosunk a tetejére.