
Feketecsirke-tál
A fekete vagy feketített (blackened) hús és hal az Egyesült Államok déli részén fekvő államok cajun-creol konyhájának egyik jellegzetes fűszerezése. Általában fűszerpaprika (lehet csípős is), szárított hagyma és fokhagyma granulátum, só, bors, kakukkfű, oregánó és Cayenne-bors van benne, ez utóbbi természetesen elhagyható, ha a paprika csípős. Serpenyőben vagy grillen sülve a paprika megfeketedik, és isteni füstös ízt ad az ételeknek. Mindenen szeretem: csirkén, halon, rákon, még disznón is, pedig azt ritkán eszem. Most az egyszerűség kedvéért egy olyan tálat készítettem (éppen tálmániában szenvedek, jó példa erre ez a receptem is), amely főszereplője a csirke.
Hozzávalók
2 adaghoz- A fűszerkeverékhez:
- 2 ek. fűszerpaprika
- 2 tk. hagyma granulátum (elhagyható)
- 2 tk. só
- 1 tk. fokhagyma granulátum
- 1 tk. morzsolt, szárított kakukkfű
- 1 tk. morzsolt, szárított oregánó
- csipet bors
- csipet Cayenne-bors
- Az öntethez:
- 4 ek. natúr joghurt
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 2 tk. citromlé
- ízlés szerint apróra vágott fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
- A tálhoz:
- 15 dkg csirkemell
- 2 ek. olívaolaj
- 20 dkg főtt búza, árpa vagy lehet rizs, barna rizs is
- 3 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg salátakeverék
Elkészítés
A fűszerkeverékhez összekeverjük az összes hozzávalót. A csirkét nagyjából 1 evőkanálnyi fűszerkeverékbe forgatjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a csirkét mindkét oldalán 6-8 perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük pihenni. Közben az öntet hozzávalóit zárható üvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.
Két tálba kanalazzuk a főtt gabonát, kétfelé osztjuk a salátakeveréket, és megszórjuk az aszalt áfonyával. Feldaraboljuk a csirkét, és ezt is a tálba tesszük, majd az egészet meglocsoljuk a salátaöntettel.