Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Feketecsirke-tál

És hogy mi az a fekete vagy feketített hús? Horvát Sárától ezt is megtudhatjátok.
2019. március 17.

A fekete vagy feketített (blackened) hús és hal az Egyesült Államok déli részén fekvő államok cajun-creol konyhájának egyik jellegzetes fűszerezése. Általában fűszerpaprika (lehet csípős is), szárított hagyma és fokhagyma granulátum, só, bors, kakukkfű, oregánó és Cayenne-bors van benne, ez utóbbi természetesen elhagyható, ha a paprika csípős. Serpenyőben vagy grillen sülve a paprika megfeketedik, és isteni füstös ízt ad az ételeknek. Mindenen szeretem: csirkén, halon, rákon, még disznón is, pedig azt ritkán eszem. Most az egyszerűség kedvéért egy olyan tálat készítettem (éppen tálmániában szenvedek, jó példa erre ez a receptem is), amely főszereplője a csirke.

Hozzávalók

2 adaghoz
  • A fűszerkeverékhez:
  • 2 ek. fűszerpaprika
  • 2 tk. hagyma granulátum (elhagyható)
  • 2 tk. só
  • 1 tk. fokhagyma granulátum
  • 1 tk. morzsolt, szárított kakukkfű
  • 1 tk. morzsolt, szárított oregánó
  • csipet bors
  • csipet Cayenne-bors
  • Az öntethez:
  • 4 ek. natúr joghurt
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 2 tk. citromlé
  • ízlés szerint apróra vágott fokhagyma vagy fokhagyma granulátum
  • A tálhoz:
  • 15 dkg csirkemell
  • 2 ek. olívaolaj
  • 20 dkg főtt búza, árpa vagy lehet rizs, barna rizs is
  • 3 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg salátakeverék

Elkészítés

A fűszerkeverékhez összekeverjük az összes hozzávalót. A csirkét nagyjából 1 evőkanálnyi fűszerkeverékbe forgatjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a csirkét mindkét oldalán 6-8 perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük pihenni. Közben az öntet hozzávalóit zárható üvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.

Két tálba kanalazzuk a főtt gabonát, kétfelé osztjuk a salátakeveréket, és megszórjuk az aszalt áfonyával. Feldaraboljuk a csirkét, és ezt is a tálba tesszük, majd az egészet meglocsoljuk a salátaöntettel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legszebb kagyló a világon

A legszebb kagyló a világon

Szereted a kagylót? Ha igen, Horvát Sára receptjét muszáj kipróbálnod!
Sörperec – sörrel

Sörperec – sörrel

Már most megmutatjuk Horvát Sára péksüti receptjét, a hétvégi kiránduláshoz feltétlen süssétek meg!
Hawaii huli-huli csirke

Hawaii huli-huli csirke

Horvát Sára ananászos csirketálja napsütésessé varázsolja a legszürkébb téli végi napot is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!