
Fekete-erdő süti
Ki ne szeretné ezt a klasszikus, nagyon finom sütit? Az eredeti is kedvencem, de néha csavarok egyet rajta, és étcsokisan, túróval készítem.
Hozzávalók
kb. 8-10 szelethez- A tésztához:
- 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 nagy tojás
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 5 dkg durvára tört dió
- kb. 1 dl tej
- A meggyes réteghez:
- 1 üveg meggybefőtt (kb. 35 dkg töltő tömeg)
- 2 tasak vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor*
- 1 kávéskanál rumaroma
- cukor ízlés szerint
- * 1 tasak pudingporral krémesebb, 2 tasakkal zselésebb állagú lesz ez a réteg.
- A túrós réteghez:
- 25 dkg félzsíros túró
- 2 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél biocitrom lereszelt héja
- A tetejére:
- 1,5 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló
- kakaópor
Elkészítés
A tésztához vízgőz felett megolvasztjuk az összetördelt csokit a vajjal és a cukorral. Amikor már teljesen egynemű, levesszük a tűzről, és megvárjuk, hogy kissé visszahűljön. Összekeverjük a tojásokkal, a liszttel, a kakaóval, a sütőporral, a dióval és annyi tejjel, hogy sűrű, krémes állagú masszát kapjunk.
A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, a sütési idő függ a tészta vastagságától. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, közben lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A tésztát hosszában két lapra vágjuk, az alsót papír nélkül visszatesszük a tepsibe.
A meggybefőttet leszűrjük, a léből 3 dl-t kimérünk. 2 dl-t felteszünk a tűzre melegedni, a maradékban simára keverünk 1 vagy 2 zacskó pudingport. Hozzácsorgatjuk a léhez, kevergetve besűrítjük, közben óvatosan belekeverjük a meggyszemeket is. Ízesítjük a rumaromával, ízlés szerint még cukrot is adhatunk hozzá. Hagyjuk kicsit hűlni majd egyenletesen a tésztára kenjük. Hagyjuk megszilárdulni.
A túrókrémhez a túrót áttörjük, kikeverjük a tejföllel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A meggyes rétegre kenjük, majd befedjük a másik tésztalappal.
A hideg habtejszínt felverjük a habfixálóval, majd a sütemény tetejére halmozzuk. Elsimítjuk, végül megszórjuk kakaóporral. Szeletelve tálaljuk.