Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fekete-erdő süti

Egy kis csavarral, túrósan.
2019. március 8.

Ki ne szeretné ezt a klasszikus, nagyon finom sütit? Az eredeti is kedvencem, de néha csavarok egyet rajta, és étcsokisan, túróval készítem.

Hozzávalók

kb. 8-10 szelethez
  • A tésztához:
  • 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 nagy tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 5 dkg durvára tört dió
  • kb. 1 dl tej
  • A meggyes réteghez:
  • 1 üveg meggybefőtt (kb. 35 dkg töltő tömeg)
  • 2 tasak vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor*
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • cukor ízlés szerint
  • * 1 tasak pudingporral krémesebb, 2 tasakkal zselésebb állagú lesz ez a réteg.
  • A túrós réteghez:
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2-3 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • fél biocitrom lereszelt héja
  • A tetejére:
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • kakaópor

Elkészítés

A tésztához vízgőz felett megolvasztjuk az összetördelt csokit a vajjal és a cukorral. Amikor már teljesen egynemű, levesszük a tűzről, és megvárjuk, hogy kissé visszahűljön. Összekeverjük a tojásokkal, a liszttel, a kakaóval, a sütőporral, a dióval és annyi tejjel, hogy sűrű, krémes állagú masszát kapjunk.

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, a sütési idő függ a tészta vastagságától. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, közben lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A tésztát hosszában két lapra vágjuk, az alsót papír nélkül visszatesszük a tepsibe.

A meggybefőttet leszűrjük, a léből 3 dl-t kimérünk. 2 dl-t felteszünk a tűzre melegedni, a maradékban simára keverünk 1 vagy 2 zacskó pudingport. Hozzácsorgatjuk a léhez, kevergetve besűrítjük, közben óvatosan belekeverjük a meggyszemeket is. Ízesítjük a rumaromával, ízlés szerint még cukrot is adhatunk hozzá. Hagyjuk kicsit hűlni majd egyenletesen a tésztára kenjük. Hagyjuk megszilárdulni.

A túrókrémhez a túrót áttörjük, kikeverjük a tejföllel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A meggyes rétegre kenjük, majd befedjük a másik tésztalappal.

A hideg habtejszínt felverjük a habfixálóval, majd a sütemény tetejére halmozzuk. Elsimítjuk, végül megszórjuk kakaóporral. Szeletelve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gombás-káposztás sült tészta

Gombás-káposztás sült tészta

Maradék káposztából laktató főétel.
Túrós-gyümölcsrizses rétes

Túrós-gyümölcsrizses rétes

Desszert vagy második fogás is lehet ez az isteni rétes.
Virslis batyu

Virslis batyu

Vendégeket vársz? Ez a sós süti nem csak finom, hanem nagyon mutatós is!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.