
Fehérboros, áfonyás kacsaszív
Bátran kijelenthetjük, hogy cigány konyha egyik alapvető eleme a belsőségek használata. Ennek oka eredetileg természetesen az volt, hogy e részek fel nem használása igen nagy luxusnak számított volna, ám ez a hozzáállás - most amikor egyre gyakrabban esik szó a fenntartható táplálkozásról - egyre aktuálisabbá válik. A szív egyébként az egyik legkönnyebben megszerethető belsőség, az íze egészen közel van a húséhoz, az állaga - ha nincs túlfőzve - pedig kifejezetten kellemes. Más gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, én jövőre biztosan ki fogom próbálni fekete cseresznyével.
2015. november 10.
Hozzávalók
- 70 dkg kacsaszív megtisztítva a szívburoktól és a nagyobb erektől, félbe vágva,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 1 csipet szegfűbors,
- 15 dkg áfonya,
- 1 lime,
- 1 csokor friss koriander
- 1 ek zsiradék,
- só, frissen őrölt bors.
Elkészítés
A hagymát apróra vágom, a zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított szívet és néhány percig pirítom, majd felöntöm a borral fűszerezem a szegfűborssal, a lime héjával, sóval és sok frissen őrölt borssal.
A szív az ideális állagát kb. 20-30 perc alatt éri el, ha ennél tovább fő, már csak keményedni és gumisodni fog, fontos, hogy ennél tovább ne főzzük.
A főzés végén, kb. 5 perccel azelőtt, mielőtt elkészülne a szív) hozzáadom a lime egyik felének levét és az áfonyát. Sok friss korianderrel tálalom.
Megosztom barátaimmal
