Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fehérboros, áfonyás kacsaszív

Bátran kijelenthetjük, hogy cigány konyha egyik alapvető eleme a belsőségek használata. Ennek oka eredetileg természetesen az volt, hogy e részek fel nem használása igen nagy luxusnak számított volna, ám ez a hozzáállás - most amikor egyre gyakrabban esik szó a fenntartható táplálkozásról - egyre aktuálisabbá válik. A szív egyébként az egyik legkönnyebben megszerethető belsőség, az íze egészen közel van a húséhoz, az állaga - ha nincs túlfőzve - pedig kifejezetten kellemes. Más gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, én jövőre biztosan ki fogom próbálni fekete cseresznyével.
2015. november 10.

Hozzávalók

  • 70 dkg kacsaszív megtisztítva a szívburoktól és a nagyobb erektől, félbe vágva,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1,5 dl száraz fehérbor,
  • 1 csipet szegfűbors,
  • 15 dkg áfonya,
  • 1 lime,
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 ek zsiradék,
  • só, frissen őrölt bors.

Elkészítés

A hagymát apróra vágom, a zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított szívet és néhány percig pirítom, majd felöntöm a borral fűszerezem a szegfűborssal, a lime héjával, sóval és sok frissen őrölt borssal.
A szív az ideális állagát kb. 20-30 perc alatt éri el, ha ennél tovább fő, már csak keményedni és gumisodni fog, fontos, hogy ennél tovább ne főzzük.
A főzés végén, kb. 5 perccel azelőtt, mielőtt elkészülne a szív) hozzáadom a lime egyik felének levét és az áfonyát. Sok friss korianderrel tálalom.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Panettone

Panettone

Illatos, édes, nagyon mutatós, és tele van meglepetéssel. Tökéletes hétvégi reggeli, kellemes desszert, és meggyőző megjelenése miatt gasztro ajándéknak is bátran ajánljuk.
Lilahagymalekvár

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
Lebbencsleves

Lebbencsleves

Az ősz kérlelhetetlenül a nyakunkon van, ilyenkor pedig jól esik a testet-lelket melengető leves. A lebbencsleves a szegény konyha jellegzetes étele, szépsége pont az egyszerűségében rejlik. Egyetlen dologra fordítsunk kiemelt figyelmet: az alapanyagok minősége: saját házi tésztámat használtam, nagyon jó minőségű paprikát és szalonnát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!