Fahéjas almás vanília pudingos pite

Hozzávalók
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 dl tej
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 csipet őrült kardamom
- 1 citrom
- 50 g porcukor
- 1 tojás
- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 60 ml hideg víz
- 120 g hideg vaj
- csipet só ű
- vaj a kenéshez
Elkészítés
1. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a hideg vajat ráreszeljük. Hozzáadjuk a hideg vizet, a cukrot, egy csipet sót és összegyúrjuk. Ezután becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük 30 percig.
2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 0,5 mm vastagságúra. A lényeg, hogy nagyobb legyen, mint a sütőformánk. A kivajazott sütőformába helyezzük és a lelógó széleit levágjuk. Villával megnyomkodjuk a széleit, hogy szebb legyen, sütőpapírt terítünk rá, rászórjuk a lencsét vagy babot nehezéknek és vakon sütjük 180 fokon 12-15 percig.
3. A töltelékhez az almákat megtisztítjuk és vékony cikkekre vágjuk. Egy felhevített serpenyőben puhára főzzük, közben ízesítjük fahéjjal, kardamommal, fél citrom levével és cukorral. A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük, majd az almához adjuk. Ha szükséges öntsünk még hozzá egy kis tejet, de sűrű maradjon. Ezután lehűtjük.
4. A tésztáról eltávolítjuk a lencsét, majd beleöntjük az almás tölteléket. A maradék tésztából csillagformákat szaggatunk és ezzel fedjük be a süteményt. A tésztát tojássárgájával megkenjük és 180 fokon 40-45 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral. Jó étvágyat!
