
Ez a recept egyszerűen nagyszerű! Muszáj kipróbálni! Burgonyapürés quiche
Hozzávalók
egy 24-25 cm-es formához:- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
- fél dl hideg víz
- vaj a forma kikenéséhez
- A töltelékhez:
- 80 dkg burgonya (hámozva, tisztítva mérve)
- só
- 5 dkg vaj
- őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- fél dl tej
- 2 nagy tojás
- 15 dkg kolbász
- 5 dkg parmezán sajt
- aprított snidling a tálaláshoz
Elkészítés
A töltelékhez a burgonyát főzzük meg először. Megtisztítva, felkockázva feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi ellepi. Teljesen puhára főzzük, majd leszűrjük, és még melegen, a vajjal együtt összetörjük. Félretesszük hűlni.
Közben a tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az elhabart tojást, a sót és annyi hideg vizet, hogy összeálljon. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpakba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Miután pihent a tészta, lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Kivajazott, kivehető aljú quiche formába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen, alját villával megszurkáljuk.
Az összetört vajas burgonyához adunk még egy kevés sót, borsot, illetve reszelünk hozzá szerecsendiót. Beleöntjük a tejet és az elhabart tojásokat, majd burgonyanyomóval az egészet simára dolgozzuk.
A burgonyapürét a tésztára halmozzuk, elsimítjuk, lapáttal mintát rajzolunk bele úgy, hogy a püré a tészta pereme felé magasabb legyen. (Így a sülés közben kifolyó kolbászzsír nem fog lefolyni a pitéről.)
A kolbászt felkarikázzuk, és tetszőlegesen belenyomkodjuk a pite közepébe. Tekerünk rá némi borsot, megszórjuk a forgácsolt parmezánnal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Minimum 10 percet pihentetjük a formában, csak ezután vesszük ki. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.