
Erdőhegyi Brigitta aszalt paradicsomos kenyértekercse
Hozzávalók
- 25 dkg búzaliszt
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- Töltelékhez:
- 10 dkg - lehetőleg olívaolajban eltett - szárított paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ág kakukkfű
Elkészítés
A lisztet, sót, cukrot, egy evőkanál olívaolajat (használhatjuk hozzá az aszaltparadicsom olaját is) és a szárított élesztőt öntsük egy dagasztóedénybe. Kapcsoljuk be a dagasztó keverőt, majd kis adagokba csorgassuk hozzá a langyos vizet.
Alacsony fordulaton tíz percig dagasszuk, még a tészta az edény falától el nem válik. Ekkor takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és langyos helyre téve kelesszük a kétszeresére.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: szedjük ki az olajból a paradicsomokat, aprítsuk föl, adjuk hozzá a fokhagymát, pár evőkanálnyit az olajból, majd turmixoljuk össze.
Amikor megkelt a kenyértészta, borítsuk liszttel meghintett deszkára, alaposan gyúrjuk át, és osszuk kétfelé.
Kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, kenjük meg az aszalt paradicsomos töltelékkel, morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, majd göngyöljük fel. Vágjuk centis szeletekre, helyezzük egymás mellé sütőpapírral borított sütőlemezre, és hagyjuk újabb tíz percig. Végül előmelegített, 170 fokos sütőben, 25-30 perc alatt süssük készre.
Ha olaj nélküli aszalt paradicsommal készítjük, előtte áztassuk be langyos vízbe, majd összezúzáskor kanalazzunk hozzá pár evőkanál olívaolajat.