Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Erdélyi kedvenc - húsgombócos csorba

2017. január 29.

Sajnos ritkán jutok el Erdélybe, vagyis nem annyira gyakran, mint amennyire kedvelem az ottani tájakat, városokat, embereket.

De ha eljutok, feltétlenül eszem csorbát húsgombóccal, amelynek friss, savanykás íze, és a lestyán aromája nagyon jól esik a gyomornak.

A levest hagyományosan korpaciberével savanyítják, de mivel nagyon ritkán van a kezem ügyében, így savanyú káposzta levével és citrommal pótoltam.

Hozzávalók

  • 40 dkg darált hús (én sertést használtam most)
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa (petrezselyem)
  • 1-2 szem burgonya
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • néhány levél nyers káposzta
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter hús alaplé
  • csipetnyi pirospaprika
  • lestyán
  • só, bors

Elkészítés

1. A zöldségeket a krumplin kívül megtisztítottam, és felaprítottam, majd kevés zsiradékon megdinszteltem. Hozzáadtam az alaplevet és felforraltam.

2. A darált húst sóztam, borsoztam, hozzáadtam a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjak.

3. Amikor a leves forrt, beletettem a megtisztított burgonyát és a húsgombócokat, majd kb. 15 percig főztem.

4. A vége felé ízesítettem a szárított lestyánnal és a savanyú káposzta levével. (Ez nem is volt elég, így rásegítettem egy kis citrommal.)

 

Erdélyi csorba leves

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszi zöldségleves májgaluskával

Tavaszi zöldségleves májgaluskával

Könnyed, tavaszi leves, zsenge zöldségekből, amit májgaluskával tehetünk igazán tartalmassá.
Palócleves

Palócleves

Igazi magyar, azaz palóc, klasszikus: sok zöldséggel, marhahússal és természetesen tejföllel.
 Indonéz csirkeleves

Indonéz csirkeleves

Az indonéz csirkeleves egyik nagy érdekessége, hogy ez az étel az itthon is megtalálható alapanyagokból elkészítve is az igazi, hamisítatlan Indonéziában készült leves ízeit tudja visszaadni. Ez pedig egyáltalán nem mondható gyakorinak. A kettes számú érdekesség pedig az, hogy hipp-hopp elkészíthető.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!