
Erdélyi kedvenc - húsgombócos csorba
Sajnos ritkán jutok el Erdélybe, vagyis nem annyira gyakran, mint amennyire kedvelem az ottani tájakat, városokat, embereket.
De ha eljutok, feltétlenül eszem csorbát húsgombóccal, amelynek friss, savanykás íze, és a lestyán aromája nagyon jól esik a gyomornak.
A levest hagyományosan korpaciberével savanyítják, de mivel nagyon ritkán van a kezem ügyében, így savanyú káposzta levével és citrommal pótoltam.
Hozzávalók
- 40 dkg darált hús (én sertést használtam most)
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa (petrezselyem)
- 1-2 szem burgonya
- 10 dkg savanyú káposzta
- néhány levél nyers káposzta
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 liter hús alaplé
- csipetnyi pirospaprika
- lestyán
- só, bors
Elkészítés
1. A zöldségeket a krumplin kívül megtisztítottam, és felaprítottam, majd kevés zsiradékon megdinszteltem. Hozzáadtam az alaplevet és felforraltam.
2. A darált húst sóztam, borsoztam, hozzáadtam a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjak.
3. Amikor a leves forrt, beletettem a megtisztított burgonyát és a húsgombócokat, majd kb. 15 percig főztem.
4. A vége felé ízesítettem a szárított lestyánnal és a savanyú káposzta levével. (Ez nem is volt elég, így rásegítettem egy kis citrommal.)
