Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres és csokis profiterol

Adásban volt: 2014. május 23.
A recepthez tartozó videó
A tiramisu mellett a legismertebb olasz édesség. Égetett tésztából készült fánkocska vanília fagyival töltve, csoki vagy eper szósszal leöntve.
2016. január 21.

Hozzávalók

20-25 darab (a fánkocskák méretétől függ)
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 4 tojás
  • vanília fagylalt
  • Házi eperszósz:
  • 50 dkg eper
  • 1 citrom
  • 2 ek porcukor
  • Házi csokoládészósz:
  • 1,5 dl tejszín
  • 25 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Az égetett tésztához a tejet egy lábosban feltesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a vajat és megsózzuk.
Egy kézi habverővel folyamatos kavargatás közben hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a masszát, ami akkor lesz jó, amikor elválik az edény falától. 
Egy-két percig még kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről, és pár percig pihentetjük.
Amikor a massza kicsit kihűlt, elektromos kézi habverő dagasztó fejével egyesével belekeverjük a tojásokat a tésztába.
Az elkészült masszát habzsákba töltjük és a sütőpapírral kibélelt tepsibe kis fánkokat nyomunk belőle. Minden fánkocska között hagyjunk helyet, mert sülés közben megdagadnak.
Forró, 200-210 fokos sütőben, és ajtónyitogatás nélkül 20-25 percig sütjük, majd ha letelt ez az idő még a kikapcsolt sütőben hagyjuk 10 percig.
Vaníliafagyival megtöltve és csokoládé vagy eperszósszal tálaljuk.
Az eperszószhoz az érett epreket botmixerrel pürésítjük, és hozzáadjuk egy fél citrom levét és porcukrot.
A csokoládészószhoz a tejszínt felmelegítjük és a felaprított étcsokoládét beleolvasztjuk.

 

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

A világ egyik leghíresebb szendvicse, a Reuben szendvics, füstölt sonkával, sajttal és savanyú káposztával.
Kacsamell zöldalmás őszibarack salsával

Kacsamell zöldalmás őszibarack salsával

A sült kacsamell őszibarackos, zöldalmás, szárzellerrel készülő édes-savanykás, fűszeres salsával tálalva tökéletes ebéd vagy vacsora a hétköznapokon, de hétvégén és ünnepi alkalmakon is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!