
Gluténmentes eperlekváros pite
Hozzávalók
- Tészta:
- 10 dkg rizsliszt
- 5 dkg ragacsos rizsliszt
- 10 dkg kukoricakeményítő
- ½ teáskanál xantán
- ½ teáskanál só
- 12,5 dkg hideg vaj, felkockázva
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál hideg víz
- Töltelékhez:
- 45 dkg eperlekvár
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
A tésztához a lisztet és a keményítőt összekeverjük a xantánnal és a sóval. Hozzáadjuk a vajat, összemorzsoljuk. Beledolgozzuk a tojást és annyi vizet, hogy összeálljon a tészta.
Kettéosztjuk 2/3-1/3 arányban, és mindkét tésztát folpackba csomagoljuk. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A nagyobb tésztát lisztezett deszkán kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és beletesszük egy 23 cm-es, kivehető aljú piteformába. Rásimítjuk a balzsamecettel elkevert lekvárt.
A kisebbik tésztadarabot kinyújtjuk, és rádlival ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Nem baj, ha esetleg szakad: ilyenkor a darabokat összenyomjuk. A csíkokat a lekvárra rendezzük.
190 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük a pitét. Csak akkor szeleteljük fel, ha már langyosra hűlt.
