Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ekler fánk

2016. szeptember 16.

Hozzávalók

  • Az égetett tésztához:
  • 100 g liszt
  • 100 ml víz
  • 100 ml zsiradék (ez lehet vaj, olaj, esetleg zsír.)
  • 3-3,5 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • Mogyorókrémhez:
  • 10 dkg mogyorókrém
  • 4 dl habtejszín
  • Étcsokoládés ganache:
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 ml habtejszín

Elkészítés

Az égetett tészta:

A vizet, az olajat a sót, és a  cukrot feltesszük főni. Ha felforrt, egybe beleöntjük a lisztet és addig kavarjuk, míg egy labdává nem áll össze. Ha ez megvan, félrehúzzuk és egyesével beleütjük a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Itt nyugodtan használhatunk robotgépet is. Ha ezzel is megvagyunk, beletesszük a masszát egy habzsákba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe, 10-12 cm hosszú csíkokat nyomunk, 2-3 cm távolságra egymástól! Az első ütemben, előmelegített sütőben, 210-220 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. A másodikban, visszavesszük a hőfokot 150-160 fokra, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját (egy konyharuha segítségével) és újabb 20 percig sütjük. Vigyázzunk, csak akkor nyithatjuk ki a sütő ajtaját, ha már a tésztának kérge van és stabil annyira, hogy ne essen össze! Addig ne vegyük le a hőfokot és ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ha megsültek, várunk pár percet míg kihűl, majd egy éles kenyérvágó késsel óvatosan félbevágjuk.

Mogyorókrém:

A tejszín felét felrakjuk melegedni, beletesszük a mogyorókrémet és addig melegítjük, míg a mogyorókrém el nem olvad. A tejszín másik felét robotgéppel habbá verjük. Megvárjuk míg visszahűl a mogyorókrém és óvatosan beleforgatjuk a felvert habot a mogyorókrémbe, majd habzsákba rakjuk és megtöltjük  a fánkokat.

Étcsokoládés ganache:

Az étcsokoládét egy tálba tördeljük, a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a csokoládéra és állni hagyjuk 1 percet. Habverővel alaposan elkeverjük. Megvárjuk míg egy kicsit visszahűl, majd leöntjük vele a fánkokat.

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Almafánk sós karamella öntettel

Almafánk sós karamella öntettel

Egy csipet só és a jól ismert karamella egészen másik, csodálatos arcát mutatja. Érdemes kipróbálni, abbahagyhatatlan!
Eklerfánk

Eklerfánk

Ilyen könnyű elkészíteni az eklerfánkot! A január-februári fánkszezonban feltétlenül készítsük el!
Francia sajtos fánk

Francia sajtos fánk

Ezzel a francia sajtos fánkkal az egész családot, és a vendégeket is el lehet kápráztatni. Könnyű tészta és nagyon sajtos.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.