
Ekler fánk
Hozzávalók
- Az égetett tésztához:
- 100 g liszt
- 100 ml víz
- 100 ml zsiradék (ez lehet vaj, olaj, esetleg zsír.)
- 3-3,5 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- Mogyorókrémhez:
- 10 dkg mogyorókrém
- 4 dl habtejszín
- Étcsokoládés ganache:
- 100 g étcsokoládé
- 100 ml habtejszín
Elkészítés
Az égetett tészta:
A vizet, az olajat a sót, és a cukrot feltesszük főni. Ha felforrt, egybe beleöntjük a lisztet és addig kavarjuk, míg egy labdává nem áll össze. Ha ez megvan, félrehúzzuk és egyesével beleütjük a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Itt nyugodtan használhatunk robotgépet is. Ha ezzel is megvagyunk, beletesszük a masszát egy habzsákba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe, 10-12 cm hosszú csíkokat nyomunk, 2-3 cm távolságra egymástól! Az első ütemben, előmelegített sütőben, 210-220 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. A másodikban, visszavesszük a hőfokot 150-160 fokra, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját (egy konyharuha segítségével) és újabb 20 percig sütjük. Vigyázzunk, csak akkor nyithatjuk ki a sütő ajtaját, ha már a tésztának kérge van és stabil annyira, hogy ne essen össze! Addig ne vegyük le a hőfokot és ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ha megsültek, várunk pár percet míg kihűl, majd egy éles kenyérvágó késsel óvatosan félbevágjuk.
Mogyorókrém:
A tejszín felét felrakjuk melegedni, beletesszük a mogyorókrémet és addig melegítjük, míg a mogyorókrém el nem olvad. A tejszín másik felét robotgéppel habbá verjük. Megvárjuk míg visszahűl a mogyorókrém és óvatosan beleforgatjuk a felvert habot a mogyorókrémbe, majd habzsákba rakjuk és megtöltjük a fánkokat.
Étcsokoládés ganache:
Az étcsokoládét egy tálba tördeljük, a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a csokoládéra és állni hagyjuk 1 percet. Habverővel alaposan elkeverjük. Megvárjuk míg egy kicsit visszahűl, majd leöntjük vele a fánkokat.
