Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tejszínes póréhagyma-krémleves Ammerländer Maasdamer sajttal

A borongós, hűvös őszi idő egyik legjobb ellenszere, ha készítünk egy jó adag forró, krémes levest. Finom, laktató, átmelegít. Kell ennél több egy fázós estén?
2018. október 29.

Hozzávalók

4 személyre
  • 20 dkg burgonya
  • 15 dkg Ammerländer Maasdamer sajt
  • 2 póréhagyma fehér része
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 4 szelet toastkenyér megpirítva, felkockázva
  • snidling a tálaláshoz

Elkészítés

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat, majd a megtisztított, felkarikázott póréhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, finomra aprított fokhagymát, a meghámozott, felkockázott burgonyát és a lereszelt Ammerländer Maasdamer sajtot. Összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével.

A levest felforraljuk, közben sóval és borssal fűszerezzük. Közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad és a burgonya is puhára fő. Ekkor botmixerrel krémesre törjük.

Hozzácsorgatjuk a tejszínt a leveshez, fűszerezzük egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és még egyet forralunk rajta.

A kész krémlevest forrón, pirított kenyérkockákkal és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.

Az Ammerländer Maasdamer (ejtsd: mászdámer) egy nagyon finom, kiváló minőségű, ementáli típusú sajt. Ez a sajttípus nagyon népszerű hazánkban, azonban azok közül, akik megismerik az Ammerländer Maasdamert, gyakran meg is maradnak mellette. Azért választják újra és újra az Ammerländert a változó minőségű és ízű „ementáli jellegű“ sajtok helyett, mert ahogy az egy német terméktől elvárható: az íze és a minősége valóban megbízható. Az pedig, hogy az ára is jó, csak a ráadás.

Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajtos BLT clubszendvics Ammerländer Maasdamer sajttal

Sajtos BLT clubszendvics Ammerländer Maasdamer sajttal

BLT (bacon-lettuce-tomato), azaz sült baconnel, salátával és paradicsommal megpakolt szendvics. Önmagában is szuperül hangzik, de egy kicsit fokozva lesz tökéltes: tegyünk bele megfelelő, ízletes sajtot, és az egészet toljuk be pár percre a forró sütőbe!
Osztrák sajtos nokedli Ammerländer Tilsiter sajttal

Osztrák sajtos nokedli Ammerländer Tilsiter sajttal

Az osztrákok kedvenc „síelős” fogásának megkóstolásához nem kell feltétlenül ellátogatnunk egy hegyi hüttébe. Laktató, finom ételt készíthetünk a hideg napokra, ha megfelelő sajtot választunk hozzá, és a vajban pirított hagymát se hagyjuk le a tetejéről!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!