Egyszerű lángos

Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 6 dl zsíros tej
- 6 dl tejföl
- 2 csomag szárított élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 ek só
- 2 ág friss rozmaring
- 20 dkg trappista sajt
- 10 dkg szeletelt bacon
- olaj a sütéshez
- Fokhagymás szósz:
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- víz
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, szárított élesztővel és a szobahőmérsékletű tejjel, majd egy lisztezett deszkán kézzel rádolgozunk. Egy tiszta konyharuhával lefedve, hagyjuk 20-25 perc alatt megkelni a tésztát.
Ha megkelt, kisebb darabokra vágjuk fel és kézzel kör alakúra nyújtjuk, majd bő, forró olajban kisütjük mindkét oldalát.
Készíthetünk töltött lángost is: a kinyújtott tésztára bacon és trappista szeleteket pakolunk, a tésztát ráhajtjuk és így sütjük ki az olajban. Vagy friss rozmaring ágakat csavarunk a tésztába és így sütjük ki.
Fokhagymás szósszal megkenve vagy tejföllel és sajttal megpakolva kínáljuk.
