Egybensült töltött csirke franciásan

Hozzávalók
- 1 db nagyobb méretű csirke, belsőségekkel együtt
- 2 db tojás
- 5 db áztatott, kicsavart zsömle
- 3 ek zsemlemorzsa
- 1 ek libazsír
- 10 dkg zöldborsó
- 20 dkg fehérrépa (köretnek)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- 1 tojássárgája
- tárkonyecet
- 1 tk mustár
- olívaolaj
- 1 méter spárga kötözni
- kaliforniai paprika
- újhagyma
- hónapos retek
- rukola
Elkészítés
Az egész csirkét csontozzuk ki, úgy hogy a bőre rajta maradjon, a húsa pedig egy darabban. A húst besózzuk és közben elkészítjük a tölteléket.
A beáztatott zsemlét összekeverjük a finomra aprított hagymával, sóval, borssal, tojással és a zöldborsóval, majd a masszát beletöltjük a csirke bőre alá, illetve a belsejébe halmozzuk és összezárjuk. A combok végeit spárgával összekötjük. A töltött csirkét “hasra” fordítjuk és hurkolva összespárgázzuk.
Az egészet egy hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, szeletelt fehérrépát és fokhagymát teszünk köré. Kevés vizet vagy fehérbort öntünk alá és 150 fokos sütőben 45 percig sütjük, majd 180 fokon 10 percig grillezzük.
Saláta
Az öntethez majonézt készítünk: a tojássárgájához adjuk a mustárt, a tárkonyecetet és a felaprított petrezselyemzöldet. Összeturmixoljuk és turmixolás közben hozzácsorgatjuk az olajat. Ha kész, hozzáadjuk a tejszínt.
A salátához a paprikát, újhagymát és a retket feldaraboljuk, összekeverjük a rukolával és ráöntjük az öntetet.
