
Egg Benedict á la Anger Zsolt
Hozzávalók
2 adag- A Hollandi mártáshoz:
- 2 tojás sárgája
- 2 ek vaj
- 3 csavarintás frissen őrölt bors,
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt chilli paprika
- ¼ citrom leve
- A kaporkrémhez:
- 2 ek tejföl
- 1 ek majonéz
- 1 tk mustár
- 1 tk méz
- ½ csokor kapor (lehet szárított is, körülbelül 2 tk)
- 1-2 csipet só
- A szendvicshez:
- 2 tojás
- 10 dkg füstölt sonka
- 2 vékony szeletke füstölt lazac
- 2 szelet rozskenyér
- Díszítés:
- 6 szem koktélparadicsom
- 1 ollónyisszantásnyi snidling
- 1 csipet só
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés
Először elkészítjük a hollandi mártást: a vajat megolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk. Egy kis fazékban vizet forralunk, a gőz fölött egy másik edényben a tojássárgáját habverővel a sóval elkeverjük. Vigyázzunk, hogy csak megmelegedjen, de ne forrjon fel. Ezután hozzákeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajat, a citromlevet, a chillit, és a borsot.
A kaporkrémhez a tejfölt a mézzel, mustárral, és a majonézzel összekeverjük, sózzuk és kaporral fűszerezzük.
A sonkaszeleteket egy darab sütőpapíron a sütőbe, vagy grillbe tesszük néhány percre, amíg ropogósra nem pirulnak, majd felkockázzuk őket.
Végül készítsük el a szendvicset. A kenyérszeletkéket megpirítjuk úgy hogy kívül ropogós, belül pedig puha maradjon, ne száradjon ki.
A fazékban forró vízben elkészítjük a buggyantott tojást. Erre íme egy huszonegyedik századi megoldás: egy kis tálkára ráhelyezünk egy darab folpackot, beleütjük a tojást, majd a folpackot kis batyuvá hajtva 3 percre merítsük bele a forró vízbe,. Így a sárgája krémes marad, a fehérje megfő, a folpack nem ragad rá, gyönyörű lesz.
A pirítósból egy nagy pohárral kör alakú szeletkéket szaggatunk, megkenjük a kaporkrémmel (én jó vastagon szoktam), erre jön a lazacszelet, még egy kis kaporkrém, amibe beleültetjük a buggyantott tojást. Végül a tetejére rákanalazzuk a hollandi mártást, megszórjuk a pirított sonkadarabkákkal. Melléhajigáljuk a koktélparadicsomot és egy olló segítségével az egészet behavazzuk snidlinggel. Egy csipet só meg egy loccsantás olívaolaj teszi tökéletessé.