Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egg Benedict á la Anger Zsolt

"Reggelizni fenséges dolog. Kora hajnalban egy forgatás előtt erőt ad, egy szenvedélyes éjszaka után a szerelmeddel mennyei boldogság, egy lusta vasárnapon a viháncoló gyerekekkel békesség, egy esős hétköznapon a munkatársakkal, vagy barátokkal: nyugalom. Nagyon bensőséges dolog, hisz néhány perce még mindenki egy másik dimenzióban repkedett álmában"- vallja Anger Zsolt színész.
2015. december 23.

Hozzávalók

2 adag
  • A Hollandi mártáshoz:
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek vaj
  • 3 csavarintás frissen őrölt bors,
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt chilli paprika
  • ¼ citrom leve
  • A kaporkrémhez:
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 tk méz
  • ½ csokor kapor (lehet szárított is, körülbelül 2 tk)
  • 1-2 csipet só
  • A szendvicshez:
  • 2 tojás
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 2 vékony szeletke füstölt lazac
  • 2 szelet rozskenyér
  • Díszítés:
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 1 ollónyisszantásnyi snidling
  • 1 csipet só
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés

izeselet_anger1Először elkészítjük a hollandi mártást: a vajat megolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk. Egy kis fazékban vizet forralunk, a gőz fölött egy másik edényben a tojássárgáját habverővel a sóval elkeverjük. Vigyázzunk, hogy csak megmelegedjen, de ne forrjon fel. Ezután hozzákeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajat, a citromlevet, a chillit, és a borsot.
A kaporkrémhez a tejfölt a mézzel, mustárral, és a majonézzel összekeverjük, sózzuk és kaporral fűszerezzük.
A sonkaszeleteket egy darab sütőpapíron a sütőbe, vagy grillbe tesszük néhány percre, amíg ropogósra nem pirulnak, majd felkockázzuk őket.
Végül készítsük el a szendvicset. A kenyérszeletkéket megpirítjuk úgy hogy kívül ropogós, belül pedig puha maradjon, ne száradjon ki.
A fazékban forró vízben elkészítjük a buggyantott tojást. Erre íme egy huszonegyedik századi megoldás: egy kis tálkára ráhelyezünk egy darab folpackot, beleütjük a tojást, majd a folpackot kis batyuvá hajtva 3 percre merítsük bele a forró vízbe,. Így a sárgája krémes marad, a fehérje megfő, a folpack nem ragad rá, gyönyörű lesz.
A pirítósból egy nagy pohárral kör alakú szeletkéket szaggatunk, megkenjük a kaporkrémmel (én jó vastagon szoktam), erre jön a lazacszelet, még egy kis kaporkrém, amibe beleültetjük a buggyantott tojást. Végül a tetejére rákanalazzuk a hollandi mártást, megszórjuk a pirított sonkadarabkákkal. Melléhajigáljuk a koktélparadicsomot és egy olló segítségével az egészet behavazzuk snidlinggel. Egy csipet só meg egy loccsantás olívaolaj teszi tökéletessé.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citromos álom

Citromos álom

Habkönnyű citromos desszert Kulka Jánostól. Az év bármely szakában elkészíthető, hiszen az alapanyagok minden háztartásban rendelkezésre állnak. Kevés összetevőből, mesés desszert!
A tökéletes főtt tojás titka

A tökéletes főtt tojás titka

A világ egyik leghíresebb szakácsa megmutatja hogyan készül a tökéletes főtt tojás. A Guardianben megtaláltuk, elolvastuk és úgy döntöttük, meg is osztjuk Heston Blumenthal módszerét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.