Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édeskömény, ahogyan még nem láttad

Sára citromos tésztáját muszáj kipróbálni még azoknak is, akik eddig nem kedvelték az édesköményt.
2019. március 22.

Sosem gondoltam volna, hogy valaha édesköményes receptet osztok itt meg, ugyanis őszinte leszek: nem szeretem az édesköményt, sőt, tulajdonképpen semmilyen ánizsos dolgot sem. És akkor tessék, szembejön velem egy ilyen sült édeskömény, és szerelembe esem egy ánizsos tésztával. Tudtam én, hogy sütve, sőt, karamellizálva minden jobb, na de ekkora változást! Szóval megsütöd az édesköményt, kis tejszín, kis citrom és a tetejére pangrattato kerül, ami külön csúcs. Most figyelj!

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 édeskömény
  • 2 ek. vaj
  • 1 fokhagymagerezd apróra vágva
  • 2 mogyoróhagyma apróra vágva
  • 1 ek. friss oregánólevél (vagy 1 tk. morzsolt, szárított)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 4 ek. panko vagy sima zsemlemorzsa
  • 40 dkg linguine
  • 4-6 ek. tejszín
  • só, bors

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra. Az édeskömény fejeket megmossuk, és levágjuk a tetejüket (a kis levelekkel szépen lehet díszíteni, de én mindig elfelejtem). Félbe, majd negyedbe vágjuk a fejeket (az sem baj, ha szétesnek). Összeforgatjuk 2 ek. olajjal, sózzuk, borsozzuk. Legalább 20 percig sütjük, de inkább tovább, amíg alaposan meg nem pirulnak, karamellizálódnak. (Ezt korábban is megcsinálhatjuk, ekkor csak pár perc melegítés kell, amikor összeállítjuk a tésztát.)

Miközben sül az édeskömény, a 2 ek. vajat és a maradék 1 ek. olajat közepes lángon felhevítjük egy serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Puhára pároljuk 2-3 perc alatt, majd hozzáadjuk az oregánót, a citrom héját és a zsemlemorzsát. Addig kevergetjük, amíg a zsemlemorzsa aranybarnára és ropogósra nem pirul, 6-7 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük. (Ez is akár napokkal előre elkészíthető, felhasználás előtt a serpenyőben jót tesz neki egy kis melegítés.)

A csomagolás szerint megfőzzük a tésztát. Miközben fő, egy serpenyőbe öntjük a tejszínt, és amikor majdnem megfőtt a tészta, elkezdjük hevíteni. Sózzuk, borsozzuk, majd ha felforrósodott, hozzáadjuk a sült édesköményt.

Ha a tészta al dente, a tejszínhez fél merőkanál tészta főzőlevet adunk, és teszünk félre is egy kicsit, hátha még hígítani kell a szószt. Leszűrjük a tésztát, a szószba forgatjuk, meglocsoljuk a citromlével. Mélytányérban tálaljuk, a tetején az isteni ropogós morzsával.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Feketecsirke-tál

Feketecsirke-tál

És hogy mi az a fekete vagy feketített hús? Horvát Sárától ezt is megtudhatjátok.
Sörperec – sörrel

Sörperec – sörrel

Már most megmutatjuk Horvát Sára péksüti receptjét, a hétvégi kiránduláshoz feltétlen süssétek meg!
A legszebb kagyló a világon

A legszebb kagyló a világon

Szereted a kagylót? Ha igen, Horvát Sára receptjét muszáj kipróbálnod!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.