Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Édesburgonya gratin karamellizált hagymával

2016. szeptember 15.

Hozzávalók

6 személyre
  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 2 közepes hagyma, megpucolva, vékony félholdakra vágva
  • 3-4 nagy édesburgonya

  • frissen őrölt fekete bors
  • 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • ¼ csésze friss zsályalevél, apróra vágva
  • ¼ teáskanál chipotle paprika (elhagyható)
  • 1 csésze habtejszín
  • A feltéthez:
  • 1 evőkanál sózatlan vaj
  • 2 evőkanál friss zsályalevél, apróra vágva
  • ½ csésze zsemlemorzsa
  • ½ csésze reszelt parmezán
  • olívaolaj

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra, és vajazzunk ki egy 20×30 cm-es sütőtálat. Kezdjük el melegíteni a vajat egy nagy, lehetőleg öntöttvas serpenyőben. Amikor elkezd habosodni, tegyük bele a hagymát. Enyhén sózzuk meg. Gyakori keverés mellett, közepes fokozaton karamellizáljuk meg a hagymát, kb. 15 perc alatt.

Közben hámozzuk meg az édesburgonyát, és vágjuk ½ cm-es szeletekre. Rendezzük a szeletek felét az előkészített sütőtálba, egy rétegben, egymásra lapolva. Sózzuk, borsozzuk.

Amikor a hagyma már sötétbarna, adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük, amíg aranybarna lesz. Adjuk a finomra vágott zsályát a hagymákhoz, majd jöhet a chipotle és a tejszín. Lassan forraljuk fel, majd közepes fokozaton főzzük addig, amíg a teszín egy kicsit besűrűsödik, majd vegyük le a tűzhelyről.

Szűrőkanállal vegyük ki a hagymát és a fokhagymát a krémből. Terítsük szét a hagymát az édesburgonya rétegen. Rétegezzük rá a maradék édesburgonya szeleteket. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a tejszínes krémet. Úgy tűnhet majd, hogy nincs elég krém, mert nem fedi be teljesen a burgonyaréteget. Viszont, ha ennél több krém lenne, az édesburgonya könnyen szétfőne benne.

Fedő nélkül süssük 25-30 percig, amíg a burgonya megpuhul, a krém pedig aranybarna lesz. A sütési idő attól függ, milyen vastagra vágtuk az édesburgonyát.

Közben kezdjük el melegíteni a maradék 1 evőkanál vajat, és pirítsuk meg benne a 2 evőkanál felaprított zsályát és a zsemlemorzsát, amíg aranybarna és illatos nem lesz. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a parmezánt. Szórjuk a gratin tetejére, és locsoljuk meg olívaolajjal. Tegyük vissza a sütőben, és további 15 perc alatt süssük aranybarnára és ropogósra. Szeletelés és tálalás előtt hagyjuk hűlni 15 percig.

 

 Forrás: thekitchn.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült kacsacomb édesburgonyával, vörösbormártással

Sült kacsacomb édesburgonyával, vörösbormártással

Akár a karácsonyi asztal éke is lehet ez a lassan sült kacsacomb.
Narancsos csirkemell lila káposztával és édesburgonyával

Narancsos csirkemell lila káposztával és édesburgonyával

Villámgyors, mégis különlegesen finom és látványosan színes egytálétel. A sok zöldségnek és a csirkemellnek köszönhetően pedig kifejezetten egészséges is.
Sült édesburgonya kakukkfűvel, fetával, fokhagymával és csirkemellel

Sült édesburgonya kakukkfűvel, fetával, fokhagymával és csirkemellel

Az év bármely napján elkészíthetjük a fetás édesburgonyát, amit, ha alufólián sütünk, még mosogatnunk sem kell utána!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!