
Ebéd befőttes üvegben
Hozzávalók
2 nagyobb vagy 4 kicsi adaghoz- 15 dkg barna rizs
- só
- 1,5 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- majonéz
- őrölt fekete bors
- 25 dkg fekete olajbogyó
- 25 dkg koktélparadicsom
Elkészítés
Pár éve óriási divat lett befőttes üvegben előre elkészíteni az ebédet, majd pedig a kis praktikus „ételhordó dobozt” magunkkal vinni a munkahelyünkre. Csomagolhatunk bele zöldség-, tészta- vagy rizssalátát, de akár chiapudingot is. Rétegezéskor figyeljünk arra, hogy az öntet, szósz vagy pesto az üveg aljára kerüljön, erre jöjjön a többi összetevő szép sorjában, a tetejét pedig (amennyiben tartalmazza a recept) friss zöld fűszerrel zárjuk. Ha két részletben fogyasztjuk ebédünket, érdemes két kisebb üvegbe adagolni a hozzávalókat, hogy mindkét étkezés alkalmával frissen keverhessük össze a salátánkat. Az alábbi receptet gondolatindítónak szánom, a rétegezésnek csak ízlésetek és fantáziátok szabhat határt!
1. A barna rizst átmossuk, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. A kész rizst leszűrjük, és félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
2. Az öntethez a tejfölt kikeverjük egy nagy csipet sóval, a lereszelt fokhagymával, ízlés szerinti mennyiségű majonézzel és fekete borssal.
3. A salátaöntetet elosztjuk az üvegek aljában, erre kerül a főtt, kihűlt rizs, majd az olajbogyók, a sort pedig a megmosott, felcikkezett paradicsomok zárják. Tetejét tovább ízesíthetjük például kevés aprított bazsalikommal vagy snidlinggel, de a zöld fűszereket keverhetjük akár az öntethez is.
