Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Dupla karalábés rizottó

Köretként vagy önálló fogásként is megállja a helyét, szuper tavaszi és friss recept. Karalábé nélkül pedig a tökéletes rizottó alapreceptje.
2016. március 15.

Hozzávalók

  • 1 bögre rizottó rizs (arborio vagy carnaroli)
  • 2 ek olíva olaj
  • 4 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 5 dl alaplé
  • 3 dkg parmezán
  • 3 fej karalábé
  • fél citrom leve és héja
  • kevés petrezselyem

  • bors

Elkészítés

A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, az olívaolajon néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst és addig pirítjuk, míg az elkezd fehéredni.

Ekkor hozzáadjuk az első adag fehérbort: folyamatos kevergetés mellett fél-egy decinként öntjük fel a folyadékokkal (elsőként a borral, később az alaplével) addig, amíg a rizs fogkeményre fő. Fontos, hogy a végeredmény akkor tökéletes, amikor a nem rommá főtt rizst krémes, lágy szósz veszi körül. Állagában inkább hasonlít a mi tejberizsünkre, mint a pergősre főzött társaira.  

A főzés végén hozzáadjuk a parmezánt, a vaj felét. Borsozzuk és ha szükséges, sózzuk. Az ebben a pillanatban előttünk lévő étel a “risotto bianco”, amit szinte már csak elrontani lehet, amit mi egy kis tavaszias csavar formájában meg is teszünk. 

A karalábét meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk és a vaj másik felén sóval, borssal addig pároljuk, amíg elkezd puhulni, de még roppanós marad. Ekkor két részre osztjuk, az egyik felét félretesszük, a másik feléből pedig a fél citrom levével és héjával homogén pépet készítek egy botmixer segítségével. Az így elkészült pépet hozzáadom a rizottóhoz, a megmaradt karalábékockákkal és petrezselyemmel díszítjük. 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Sütőtökös rizottó (gluténmentes)

Egy lisztérzékeny valószínűleg alapból utálja a rizst, hiszen szinte mindenhol ezzel kínálják. Ez a rizottó erős kivétel: aromás, illatos és függőséget okoz. Melegen, aztán később hidegen is rá fogunk járni.
Napraforgómagos rizottó pirított gombával

Napraforgómagos rizottó pirított gombával

Jókuti András, gasztroblogger nem hazudtolta meg önmagát és egy meghökkentő skandináv recepttel érkezett az Ízes Élet konyhájába: napraforgómagból készít rizottót.
Rizottó háromszor: zöldborsós, sültpaprikás és karalábés

Rizottó háromszor: zöldborsós, sültpaprikás és karalábés

Rizottó, ahogyan a nagyok készítik: most megtudhatjuk, hogyan lehet viszonylag rövid idő alatt isteni rizottót varázsolni a vacsorázó asztalra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.