
Dupla karalábés rizottó
Hozzávalók
- 1 bögre rizottó rizs (arborio vagy carnaroli)
- 2 ek olíva olaj
- 4 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 5 dl alaplé
- 3 dkg parmezán
- 3 fej karalábé
- fél citrom leve és héja
- kevés petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, az olívaolajon néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst és addig pirítjuk, míg az elkezd fehéredni.
Ekkor hozzáadjuk az első adag fehérbort: folyamatos kevergetés mellett fél-egy decinként öntjük fel a folyadékokkal (elsőként a borral, később az alaplével) addig, amíg a rizs fogkeményre fő. Fontos, hogy a végeredmény akkor tökéletes, amikor a nem rommá főtt rizst krémes, lágy szósz veszi körül. Állagában inkább hasonlít a mi tejberizsünkre, mint a pergősre főzött társaira.
A főzés végén hozzáadjuk a parmezánt, a vaj felét. Borsozzuk és ha szükséges, sózzuk. Az ebben a pillanatban előttünk lévő étel a “risotto bianco”, amit szinte már csak elrontani lehet, amit mi egy kis tavaszias csavar formájában meg is teszünk.
A karalábét meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk és a vaj másik felén sóval, borssal addig pároljuk, amíg elkezd puhulni, de még roppanós marad. Ekkor két részre osztjuk, az egyik felét félretesszük, a másik feléből pedig a fél citrom levével és héjával homogén pépet készítek egy botmixer segítségével. Az így elkészült pépet hozzáadom a rizottóhoz, a megmaradt karalábékockákkal és petrezselyemmel díszítjük.
