Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Dödölle

Újra divatba jönnek a régi, hagyományos magyar ételek. Ilyen a dödölle is, ami magában vagy köretként is szuperül működik.
2016. március 24.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt

  • 10 dk zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • fokhagymás tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd a rajta maradt víz nagy részét leöntve a burgonyát összetörjük, a maradék főzővízzel együtt.
A kimért lisztet elkezdjük a kissé híg krumplihoz adagolni, ehhez a művelethez a fazekat visszatesszük a tűzre,és egészen pici lángon folyamatosan melegen tartjuk a krumplit. Először ne adjuk hozzá a krumplihoz az összes lisztet, hanem figyeljük, hogyan lesz egyre keményebb a massza, a végén már komoly erőfeszítést követel a kavarás. Amikor már nagyon sűrű a “tésztánk”, készen vagyunk. Kóstoljunk bele, ha nem elég sós, ízesítsük!
Eközben a zsíron 10-15 perc alatt üvegesre pirítjuk a hagymát, vigyázva, hogy ne égjen oda, lesz erre ideje és lehetősége később is bőven.
A krumplis tésztából két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk, amiket a hagymás zsíron megpirítunk minden oldaláról. Addig folytatjuk a műveletet, amíg a tésztából tart.
Nem is igen lehet elkerülni, hogy a hagyma oda ne kapjon kicsit. Aki ezt nem akarja, egy alaposan kizsírozott tepsibe terítse el a párolt hagyma felét, erre tegye a galuskákat, és a hagymás zsír másik felével takarja be a kis dödölléket, majd sütőben süsse szép pirosra őket.

A fokhagymás tejföl nagyjából kötelező kísérője a dödöllének.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Aranygaluska

Aranygaluska

Jobb lesz, mint a nagyié! Kényeztesd magad egy téli estén ezzel az illatozó klasszikussal, vagy jutalmazd meg családodat a hétvégén.
Csirkepaprikás galuskával

Csirkepaprikás galuskával

Egy igazi befutó, amire egyetlen magyar ember sem mondana nemet. Íme a pontos recept, amivel tökéletesen kivitelezhetjük az ebédet.
Mátrai borzaska

Mátrai borzaska

Igazi klasszikus csárdaétel, amit most otthon is elkészíthetünk, hogy tökéletessé tegyük a hétvégi ebédet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?