
Diós karfiolpizza pármai sonkával és rukolával
Hozzávalók
- 1 kisebb fej karfiol
- 20 dkg reszelhető pizza mozzarella
- 10 dkg parmezán
- 2 tojás
- 1 kk só
- 1 ek szárított paradicsompesztó
- néhány szelet pármai sonka
- 1 marék dió
- 1 marék rukola
- 1ek olívaolaj
Elkészítés
A karfiolt nyersen egy robotgépben apróra ledarálom, majd fél dl vízzel és a sóval egy kisebb edényben lefedve pár perc alatt puhára párolom.
A sajtokat lereszelem, majd a kihűlt karfiolt visszatéve a robotgépbe összedolgozom a tojással, a parmezánnal és a mozzarella felével. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben vékonyra lapogatva elterítem a masszát (lehet kerek vagy szögletes formára alakítani, kinek hogy tartja kedve), és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
A sütőből kivéve megkenem a pizzaalapot a szárított paradicsompesztóval (de készíthetek hozzá oregánóval, fokhagymával és sóval felfőzött paradicsomszószt is), megszórom a durvára darabolt dióval, elosztom rajta a maradék sajtot, és visszateszem a sütőbe 10 percre. Ha elkészült a pizza, sonkaszeletekkel és rukolával borítom be, végül megöntözöm kevés olívaolajjal.
Az alap egyébként előre elkészíthető, és bármilyen feltéttel működik: házi kolbászos peperonival, lilahagymával, vagy grillcsirkés, sült paprikás, kecskesajtos, fokhagymás, esetleg szarvasgombapesztós fügével és vargányával, vagy füstölt lazacos, citromos.
