Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Diós beigli

Adásban volt: 2015. december 11.
A recepthez tartozó videó
Készüljünk az ünnepekre! A tökéletes diós beigli elkészítésének apró trükkjeit árulja el Szamos László.
2015. december 11.

Hozzávalók

  • 530 g liszt
  • 105 g sertészsír
  • 105 g vaj
  • 5 g só
  • 12 g élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 95 g tej
  • 55 g porcukor
  • 0,5 kg darált dió
  • 70 g morzsa (piskóta lereszelve)
  • 220 g cukor
  • 30 g méz
  • 50 g mazsola
  • 10 g reszelt citromhéj
  • 3 g őrölt fahéj
  • 170 g tej
  • 150 g kandírozott darált narancshéj
  • 90 g kandírozott narancshéj kocka
  • 10 g vaníliás cukor
  • kenéshez 3 tojás

Elkészítés

Tészta

A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a zsírt, porcukrot, élesztőt és a tejjel elkevert három tojássárgáját. Elkeverjük és kézzel eldolgozzuk. Jól összegyúrjuk.
23 dkg-os darabokra vágjuk fel, amiket lapos téglalap formára alakítunk és egy órára  hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

Töltelék

A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, a kandírozott darált narancshéjjal és a narancshéj kockával. Hozzáadunk pár deka durvára darált diót, a sárga piskóta morzsát, reszelt citromhéjat, mazsolát és fahéjat. A tejet csipet sóval, a mézzel és vaníliás cukorral felforraljuk. Ezt is a diós töltelékhez adjuk és jól összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni. Majd 32 dekás adagokra osztjuk.

A téglalap alakú tésztát 1,5 mm vékonyra kinyújtjuk és egyenletesen elosztjuk rajta a töltelék adagot. a széleinél 1-1 cm széles sávot szabadon hagyjuk. A két szélét felhajtjuk és lelapítva egy szintre hozzuk a töltelékkel, majd feltekerjük.

A feltekert rudakat felülről kissé lenyomkodjuk, hogy a maradék levegő is kijöjjön belőle. Egy egész tojást felverünk 2 sárgájával és lekenjük vele a rúd beiglikat.
A kenést 1-2 óra elteltével megismételjük, majd ha rászáradt a tojás megszurkáljuk a beiglit.

180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Szamos László

Szamos László receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mákos bejgli

Mákos bejgli

A bejgli, az bejgli. Nem szükséges reklámozni. Valószínűleg mindig a nagyié lesz a legjobb, vagy mégsem? Pataki Ádám receptje.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?