Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Datolyás sütemény citromos karamellmártással és fagylalttal

Adásban volt: 2015. június 18.
A recepthez tartozó videó
Édes sütemény, fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.
2016. június 18.

Hozzávalók

  • Datolyás süti:
  • 22 dkg datolya
  • 1,7 dl forró víz
  • 1 db vaníliarúd
  • 17 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 2 ek méz
  • 1 dl tej
  • 14 dkg barna cukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 kk só
  • Citromos karamellszósz:
  • 20 dkg barna cukor
  • víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 db citrom

Elkészítés

A datolyákat kimagozzuk és felkockázzuk. Majd forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, átkeverjük és hagyjuk ázni őket.
Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.

A puha vajat és a barna cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ha kifehéredett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, jól elkeverve.
Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.

A tésztához keverjük az áztatott datolyákat. Beleszórjuk a sütőport is.

Egy kisebb tepsit kivajazunk és beszórjuk mindenhol barna cukorral. A tésztát jól eloszlatjuk benne és sütőbe tesszük.

Citromos karamellmártás

Egy teflon serpenyőben a barna cukrot összekeverjük kevés vízzel, elkezdjük melegíteni, ilyenkor viszont már nem kavarjuk. Megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.

Közben egy vízzel kiöblített tejforralóban felforrósítjuk a tejszínt, így nem ég majd le.

Mikor a karamell már jó, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, hogy aranybarnás habja legyen és hozzáadjuk a forró tejszínt is.
Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.

A datolyás süteményt citromos karamell öntettel és vanília fagylalttal tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Tömény csokoládébomba, mégis ennél egészségtudatosabb édességet nem igazán tudunk elképzelni, hiszen sem lisztet, sem cukrot nem tartalmaz. Annál több datolyát és csokoládét.
Csokoládés datolyabonbon

Csokoládés datolyabonbon

Végre készíthetünk otthon is bonbon-t! Egy nappal korábban készítsük el, hogy az ízek összeérhessenek.
Narancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvával

Narancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvával

Egy gyors, egyszerűen elkészíthető mézes-narancsos parfé. Ki kér belőle ma délután?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!