Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Hozzávalók
- 30 dkg darált mandula
- só
- 30 dkg datolya
- 1 narancs
- 5 tojás
- 20 dkg étcsokoládé
- 8 dkg vaj
- szódabikarbóna
- sütőpapír
Elkészítés
A torta alapját adó darált mandulát (amit helyettesíthetünk darált török mogyoróval is) összekeverjük egy nagy csipet sóval, ez kihozza majd a csokoládé igazi ízét.
Közben datolyapürét készítünk: ha szárazabb az aszalt datolyánk, akkor érdemes felhasználás előtt pár órára vízbe áztatni, hogy felpuhuljon.
A puha datolyát feldaraboljuk, majd az aprítógépbe tesszük. Öt tojás sárgájával, egy narancs reszelt héjával és levével összeturmixoljuk.
A jó minőségű keserű csokoládét, a vajjal együtt, vízgőz fölött megolvasztjuk.
Az öt tojásfehérjét pedig elektromos kézi keverővel habbá verjük.
Összeállítás: a datolyás masszát a darált mandulával és egy evőkanál szódabikarbónával elkeverjük. Ekkor kerül bele az olvasztott csoki, amit egy fakanállal alaposan belekeverünk.
Végül a felvert tojásfehérje egy harmadát gyors, határozott mozdulatokkal, majd a további kétharmadot már óvatosabban forgatjuk a tésztába.
Egy kerek tortaformát kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük és azt is kivajazzuk. Ebbe töltjük bele a masszát, a tetejét elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt készül el. Tűpróbával ellenőrizhetjük. A sütőből kivéve eleinte még kissé lágy lesz, de ahogy hűl, szépen megdermed és könnyen szeletelhetővé válik.
