Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Damaszkuszi fűszeres csirke

Adásban volt: 2015. május 21.
A recepthez tartozó videó
Igazi közel-keleti klasszikus, elbájoló fűszerezéssel, amivel még a maradék grillcsirkét az "utolsó morzsájáig" hasznosíthatjuk.
2016. április 11.

Hozzávalók

  • 1 db kész grillcsirkemell
  • 4 db tortilla lap
  • 2 dl olívaolaj
  • fahéj
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt koriander
  • 3 szem kardamom
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 40 dkg rizs (basmati/jázmin)
  • 2 db vöröshagyma
  • tahini
  • 5 dl natúr joghurt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom

  • bors
  • 10 dkg mandulaforgács
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A grillcsirke húsát leszedegetjük a csontról, és falatnyi darabokra tépkedjük.

A tortilla lapokat nagyobb háromszögekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A rizst alaposan átöblítjük, majd egy lábosban olajat hevítünk és beleszórjuk a fűszereket. Kevergetjük nehogy leégjen, és megvárjuk, míg felszabadulnak az illatanyagok.
Beleszórjuk a rizst, alaposan összekeverjük a fűszeres olajjal, és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőfokot takarékra, és 15-18 perc alatt majdnem készre főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, egy konyharuhával lefedjük az edényt, és így hagyjuk még párolódni.

Egy másik edényben olajon a felkarikázott vöröshagymát elkezdjük karamellizálni. Már az elején megsózzuk.

Serpenyőben, egy kevés forró olajon megpirítjuk a mandulaforgácsokat is.

A natúr joghurtot összekeverjük a tahinivel, és frissen őrölt borssal. Sózzuk, és belefacsarjuk a fél citrom levét, belereszeljük a fokhagymagerezdeket. Alaposan elkeverjük.

Összeállítás

A tányér aljára kerülnek a tortilla chipsek, erre a fűszeres rizs, majd a karamellizált hagyma. Következő réteg a csirke darabkák, az egészet pedig meglocsoljuk a fokhagymás joghurttal és megszórjuk a pirított mandula forgáccsal és az aprított petrezselyemmel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Közel-keleti lecsó (shakshuka)

Közel-keleti lecsó (shakshuka)

Bede Anna receptje az ízesélet.hu számára.
Petrezselymes tabbouleh

Petrezselymes tabbouleh

A tabbouleben minden benne van, amiért a mediterrán és a közel-keleti konyhák ízeit szeretjük, ráadásul pillanatok alatt elkészül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!