
Csokoládés trüffel golyók
Hozzávalók
30-40 darabhoz- 225g étcsokoládé (min. 62% kakaótartalommal), apróra vágva
- ½ csésze habtejszín
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Lehetséges ízesítők:
- mentalevél (1 csokor, szár nélkül, finomra vágva)
- fahéj (1 rúd fahéj)
- kardammon (2 szem kardammon)
- Amaretto likőr (1-2 evőkanál)
- mandula kivonat (1 teáskanál)
- A bevonathoz:
- kakaópor
- darált dió
- darált mandula
Elkészítés
1. Egy nehéz lábosban lassan forraljuk fel a tejszínt. Folyamatosan kevergessük közben.
Amennyiben ízesítőt is használunk, ilyenkor tegyük bele a tejszínbe. (Ha vanília kivonattal ízesítjük, azt hagyjuk figyelmen kívül a következő lépésben. Szilárd ízesítők esetében, mint pl. a menta vagy a fahéj, miután a tejszín felforrt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni egy órát. Majd vegyük ki az ízesítőket, lassan forraljuk fel újra a tejszínt, és a továbbiakban kövessük a recept utasításait.
2. Tegyük a csokoládét egy tálba. Öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá a vaníliát, hagyjuk állni néhány percig, majd keverjük simára. (Ezzel el is készült az alapként szolgáló csokoládé ganache.)
3. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe 2 órára.
4. A két óra után vegyük ki a hűtőből. Egy teáskanálnyi ganache-t a kezünkkel, gyorsan formázzuk golyóvá. Siessünk, mert a kezünk melege megolvasztja. Tegyük a kész golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és tegyük vissza a hűtőbe egy éjszakára.
5. Másnap hempergessük be kakakóporba vagy darált dióba/mandulába.
Forrás: simplyrecipes.com